Sernik baskijski
Sernik baskijski to jeden z najbardziej kremowych serników, jakie dane mi było spróbować. Rewelacyjna konsystencja i smak, który każe sięgać po kolejny kawałek.
Oryginalnie sernik baskijski przygotowuje się na serkach San Millan (w smaku podobny do Philadelphia), ale u mnie się nie sprawdziły, ponieważ nikt nie lubi u nas tego słonego posmaku w serniku.
Zatem ten sernik baskijski będzie w wersji słodkosentymentowej 😉
Uwaga szklanka 200 ml
Składniki na spód:
100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
40 g masła
Ciasteczka blenduję na piasek, masło rozpuszczam i ciasteczka mieszam z masłem.
Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładam papierem do pieczenia, razem z boczkami. Wsypuję ciasteczkowy piasek na dno tortownicy, wyrównuję i dociskam.
Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za sernik.
Składniki na masę serową:
250 g mielonego twarogu
500 g mascarpone
350 ml śmietanki 30%
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Twaróg, mascarpone, cukier, wanilię i jedno jajko ucieram mikserem. Następnie dodaję po jednym jajku i wciąż miksuję.
Na koniec wlewam śmietankę i teraz miksuję już tylko delikatnie do połączenia się składników.
Masa serowa będzie mocno płynna, ale tak właśnie ma być.
Masę wlewam do tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Sernik piekę 35-38 minut, aż góra się skarmelizuje. Nie pieczcie dłużej! Sernik po upieczeniu będzie „pływał”. Taka jego natura 😉
Wyciągam tortownicę z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik opadnie, to też jego cecha charakterystyczna 🙂
Wystudzony sernik wstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia sernik baskijski jest gotowy do jedzenia. Smacznego 🙂
8 komentarzy
Karolina
czasami przesyłacie mi zdjęcia wypieków z moich przepisów na messengerze, więc pozwolę sobie zamieścić tu sernik baskijski w wykonaniu Męża Agnieszki , w wersji bezlaktoxy i bez glutemu! Wow!
Karolina
I kolejny sernik baskijski w Waszym wykonaniu ❤️❤️❤️ Cuuudowny
Magda
Niebo w gębie. To mój ulubiony sernik. Zdjęcie wkrótce;)
Karolina
Mega się cieszę, że Ci smakował 🙂 Czekam zatem na fotkę pięknego, pysznego i kuszącego serniczka 😀
Magdalena
To moje dzieło:)
W outficie wielkanocnym. Dzięki za przepis.
Karolina
No piękny 🙂 Jest idealny 🙂 Smacznego 😀
Yvonne
Nie mam twarogu ale serek typu Philadelphia. Ile gramów powinnam użyć zważywszy inną konsystencję, niż ma twaróg..
Karolina
Jesli tylko serek Philadeplphia, to proponuję kilogram serka na pozostałe składniki. Lub 500 serka i 500 mascarpone 🙂