
Sernik pomarańczowy z czekoladą
A dokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Doskonale kremowy, delikatny, po prostu świetny.
Składniki na spód ciasta:
25-30 sztuk herbatników
2 łyżki kakao
150 g masła
Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około 3-4 cm. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
750 g zmielonego twarogu
1 łyżka cukru waniliowego
8 jajek
1 pomarańcza (sok i skórka)
10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieszczam w mikserze i krótko miksuję, tylko do połączenia składników.
Spód ciasteczkowy smaruję konfiturą pomarańczową, wylewam następnie masę serową i piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut.
Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec przygotowuję polewę z czekolady.
Składniki:
100 ml śmietanki 30%
100 g ulubionej czekolady
1 łyżka miodu
Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na zimny sernik.
Sernik można przyozdobić również kawałkami skórki pomarańczowej lub innymi owocami.
Smacznego ?





Bułeczka czosnkowa
Zobacz również

Cynamonowe pączusie
10 stycznia, 2021
Delikatny jabłecznik
5 marca, 2020
2 komentarze
Martyna
Zrobię taki dla córki na urodziny 🙂 wygląda naprawdę wyjątkowo, jetem ciekawa smaku
Karolina
Polecam gorąco, jest wspaniale kremowy i smaczny 🙂