Sernik pomarańczowy z czekoladą
A dokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Doskonale kremowy, delikatny, po prostu świetny.
Składniki na spód ciasta:
250 g herbatników petite beurre (u mnie te grube)
2 łyżki kakao
120 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około 5 cm. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
750 g zmielonego twarogu
1 łyżka cukru waniliowego
8 jajek
1 pomarańcza (sok i skórka)
10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego (200g)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
Twaróg i 3 jajka umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję pozostałe składniki, czyli cukier waniliowy, 5 jajek, sok i skórkę z pomarańczy, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję, tylko do połączenia się składników.
Spód ciasteczkowy smaruję konfiturą pomarańczową, wylewam następnie masę serową i piekę w 150 stopniach przez 45 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 5 minut.
Gotowy sernik wyciągam z piekarnika i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec przygotowuję polewę z czekolady.
Składniki:
60 ml śmietanki 30%
60 g ulubionej czekolady
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę wylewam na zimny sernik.
Sernik można przyozdobić również kawałkami skórki pomarańczowej lub innymi owocami.
Sernik pomarańczowy z czekoladą gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Martyna
Zrobię taki dla córki na urodziny 🙂 wygląda naprawdę wyjątkowo, jetem ciekawa smaku
Karolina
Polecam gorąco, jest wspaniale kremowy i smaczny 🙂