Sernik dyniowo-klonowy
Doskonały – sernik dyniowo-klonowy jest po prostu doskonały. Świetne połączenie smaków, delikatna konsystencja, wszystko tu do siebie pasuje.
Uwaga:
szklanka 200 ml
tortownica 20 cm średnicy
Składniki na spód:
1 paczka (100 g) biszkoptów, ulubionych
LUB
100 g ciasteczek petite beurre (u mnie te twarde)
40 g masła
Przygotowanie:
Jeśli korzystasz z biszkoptów, wyłóż tortownicę biszkoptami. Jeśli chcesz zrobić spód ciasteczkowy, rozpuść masło, zblenduj ciasteczka na piasek. Połącz masło z ciasteczkami i wyłóż tak przygotowaną masą spód tortownicy. Następnie wstaw tortownicę do lodówki
Teraz mogę przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu (może być z wiaderka)
2/3 szklanki cukru brązowego
125 ml syropu klonowego
1 ¼ łyżeczki cynamonu
180 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
480 g puree/musu z dyni
180 ml kwaśnej śmietany 12%
Przygotowanie:
Twaróg miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję syrop klonowy, śmietanę i cynamon. Następnie po jednym jajku i puree z dyni.
Śmietankę ubijam i dodaję do masy serowej. Całość mieszam już delikatnie łopatką.
Na biszkopty lub ciasteczkowy spód wykładam masę serową. Górę wyrównuję i ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 75 minut.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i delikatnie uchylam drzwiczki. Po 15 minutach wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny. Na koniec ozdabiam tym, czym lubię. U mnie to 100 g czekolady rozpuszczonej w 110 ml śmietanki 30%, orzechy i migdały.
Sernik dyniowo-klonowy gotowy. Smacznego 😊
Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika „Po prostu pyszne gotowanie 2”
2 komentarze
Karol
Przepyszny sernik ☺
Karolina
O tak, zgadza się, jest mega 🙂