Tort zawijany
Ten niewielki tort zawijany wygląda ciekawie i świetnie smakuje. Idealna propozycja na każdą imprezę, ale również bez okazji 🙂
Delikatny budyniowy krem pomarańczowy i czekoladowy „tynk” tworzą świetną kompozycję. To połączenie, które trzeba koniecznie spróbować 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek zimnej wody
½ szklanki cukru
Skórka otarta z cytryny
1 niepełna szklanka mąki
Dodatkowo:
Trochę wody
Przygotowanie:
Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i skórkę z cytryny, cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.
Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić.
Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką. Odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję krem.
Składniki na krem budyniowy:
400 ml mleka
1 budyń 40 g
3 łyżki ksylitolu lub cukru
100 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 pomarańcza
Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki.
Przygotowanie:
Odlewam 1/3 szklanki mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieram mikserem do białości, dodaję partiami wystudzony budyń, sok i skórkę otartą z pomarańczy (krem możesz dosłodzić cukrem pudrem, jeśli wydaje Ci się za mało słodki).
Teraz składam tort. Rozwijam obydwie części ciasta, smaruję równomiernie kremem budyniowym zostawiając po centymetrze wolnego brzegu z każdej strony. Na kremie rozkładam równomiernie (zróbcie to dokładniej niż ja, bo jak jakoś nie wyszło mi za równo 😉) dżem, inny krem lub czekoladę. Najpierw zwijam jeden pas ciasta z kremem, a następnie do końcówki pierwszego ciasta przykładam drugi pas i zwijam w jeden wielki rulon (będzie przypominać pień drzewa).
Roladę zawijam w folię aluminiową i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Teraz mogę przygotować tynk.
Składniki na tynk:
200 g ulubionej czekolady
200 ml śmietanki
200 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w gorącej śmietance i odstawiam do wystygnięcia.
Masło ucieram dokładnie do białości i dodaję rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie miksuję.
Rulon ciasta odwijam z folii, stawiam „na głowie”, czyli na jednej z płaskich części, jak pień drzewa i tynkuję kremem czekoladowym.
Ozdabiam tort dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
Tort zawijany gotowy. Smacznego 😊