Budyń bananowy
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły dla oka.
Cukier możesz zastąpić ksylitolem, a jeśli banany są dostatecznie słodkie, to możesz nawet zrezygnować ze słodzika. Będzie zatem pysznie i zdrowiej 😊
Składniki na 5 słoiczków:
2 banany (400g) (możesz użyć też mocno dojrzałych bananów, ale budyń będzie miał wtedy trochę ciemniejszy kolor)
1 łyżka cytryny
400 ml mleka
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki mąki tortowej
20 g masła
50 g czekolady
10-15 ciasteczek petite beurre (możesz zastąpić płatkami lub granolą)
Przygotowanie:
Banany rozgniatam i skrapiam łyżką cytryny. 200 ml mleka wlewam do pojemnika dodaję banany, żółtko, wanilię, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier i dokładnie miksuję.
200 ml mleka wlewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję. Następnie dodaję mleko z bananami i gotuję do uzyskania konsystencji budyniu.
Budyń dzielę na pół i do jednej połowy dodaję czekoladę. Czekam chwilę, aż się rozpuści i mieszam.
Teraz mogę tworzyć deserki.
Najpierw rozdzielam budyń bez czekolady, na to kruszę 2-3 ciasteczka, wykładam budyń z czekoladą, a górę dowolnie przyozdabiam. U mnie to orzechy, migdały i kawałeczki czekolady.
Oczywiście kolejność w słoiczku możecie dobrowolnie modyfikować 😊
Budyń bananowy gotowy. Można go jeść na ciepło i zimno. Smacznego 😊