Budyń bananowy
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  Fit na słodko,  W 30 minut

Budyń bananowy

Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły dla oka.

Cukier możesz zastąpić ksylitolem, a jeśli banany są dostatecznie słodkie, to możesz nawet zrezygnować ze słodzika. Będzie zatem pysznie i zdrowiej 😊

Składniki na 5 słoiczków:

2 banany (400g) (możesz użyć też mocno dojrzałych bananów, ale budyń będzie miał wtedy trochę ciemniejszy kolor)

1 łyżka cytryny

400 ml mleka

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

1 ½ łyżki mąki tortowej

20 g masła

50 g czekolady

10-15 ciasteczek petite beurre (możesz zastąpić płatkami lub granolą)

Przygotowanie:

Banany rozgniatam i skrapiam łyżką cytryny. 200 ml mleka wlewam do pojemnika dodaję banany, żółtko, wanilię, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier i dokładnie miksuję.

200 ml mleka wlewam do garnka, dodaję masło i zagotowuję. Następnie dodaję mleko z bananami i gotuję do uzyskania konsystencji budyniu.

Budyń dzielę na pół i do jednej połowy dodaję czekoladę. Czekam chwilę, aż się rozpuści i mieszam.

Teraz mogę tworzyć deserki.

Najpierw rozdzielam budyń bez czekolady, na to kruszę 2-3 ciasteczka, wykładam budyń z czekoladą, a górę dowolnie przyozdabiam. U mnie to orzechy, migdały i kawałeczki czekolady.

Oczywiście kolejność w słoiczku możecie dobrowolnie modyfikować 😊

Budyń bananowy gotowy. Można go jeść na ciepło i zimno. Smacznego 😊

Budyń bananowy

Budyń bananowy

Budyń bananowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.