Szarlotka szwajcarska
Ciasta,  Podróże z wypiekami

Szarlotka szwajcarska

Podobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska.

Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza 😊

Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii i skosztować lokalnych frykasów 😊

Składniki na ciasto:

250 g mąki (1,5 szklanki)

1 szczypta soli

2 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem 🙂 )

4 łyżki wody

90 g masła

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki.

Składniki na nadzienie:

500 g jabłek (4 niewielkie)

2 łyżki cukru

4 łyżki kaszy manny

3 łyżki mielonych orzechów

Jabłka obieram, kroję na połówki lub ćwiartki, wydrążam środki i kroję w cienkie plasterki. Do jabłek dodaję cukier, mieszam delikatnie i odstawiam w chłodne miejsce.

Ciasto rozwałkowuję tworząc koło o średnicy 28 cm. Układam rozwałkowane ciasto w wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm, tworzę rant. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Orzechy mieszam z kaszą manną i wysypuję na podpieczone ciasto. Jabłka układam gęsto jedno obok drugiego i ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.

Międzyczasie przygotowuję masę, którą wyleję na jabłka.

Składniki na masę:

125 ml śmietanki 30 %

2 żółtka

1 jajko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki dobrze mieszam, najlepiej trzepaczką, i wylewam na jabłka. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Kiedy jest jeszcze ciepłe przygotowuję polewę z marmolady.

Składniki na polewę:

3 łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej

1 łyżka rumu

Konfiturę mieszam z rumem i rozprowadzam po jeszcze ciepłym cieście.

Ciasto odstawiam do wystygnięcia.

Smacznego 😊

Szarlotka szwajcarska
Szarlotka szwajcarska

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *