Szarlotka szwajcarska
Podobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska.
Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza 😊
Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii i skosztować lokalnych frykasów 😊
Składniki na ciasto:
250 g mąki (1,5 szklanki)
1 szczypta soli
2 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem 🙂 )
4 łyżki wody
90 g masła
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki.
Składniki na nadzienie:
500 g jabłek (4 niewielkie)
2 łyżki cukru
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki mielonych orzechów
Jabłka obieram, kroję na połówki lub ćwiartki, wydrążam środki i kroję w cienkie plasterki. Do jabłek dodaję cukier, mieszam delikatnie i odstawiam w chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkowuję tworząc koło o średnicy 28 cm. Układam rozwałkowane ciasto w wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm, tworzę rant. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Orzechy mieszam z kaszą manną i wysypuję na podpieczone ciasto. Jabłka układam gęsto jedno obok drugiego i ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.
Międzyczasie przygotowuję masę, którą wyleję na jabłka.
Składniki na masę:
125 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki dobrze mieszam, najlepiej trzepaczką, i wylewam na jabłka. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Kiedy jest jeszcze ciepłe przygotowuję polewę z marmolady.
Składniki na polewę:
3 łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
1 łyżka rumu
Konfiturę mieszam z rumem i rozprowadzam po jeszcze ciepłym cieście.
Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Smacznego 😊
6 komentarzy
Anna
Wygląda pięknie. Chętnie spróbuję
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Polecam gorąco 🙂
Magdalena
jaki ciekawy przepis:)
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam gorąco i pozdrawiam 🙂
Olga
Może polubię ciasta z jabłkami
Karolina
:):) Dziękuję pięknie, to mega komplement 🙂 Polecam gorąco i pozdrawiam 🙂