Sernik z jabłkami
Bardzo ciekawy przepis na sernik z jabłkami na ucieranym cieście. Proste składniki, które razem tworzą przepyszne ciasto 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto ucierane:
125 g masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 jajka
1 ¼ szklanki mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło, cukier, cukier puder i sól ucieram mikserem, następnie dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Zmniejszam obroty miksera. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję po łyżce do ciasta.
Ciasto wykładam do blaszki (30 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
W tym czasie przygotowuję masę serową i jabłka.
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g rozpuszczonego masła
2 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1200 g jabłek
Cukier puder
Cynamon
Przygotowanie:
Twaróg, cukier, cukier waniliowy, masło i żółtka mieszam mikserem w misce, aż masa będzie jednolita. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej razem z mąką ziemniaczaną. Mieszam delikatnie łopatką.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na pół, a następnie każdą połówkę na plasterki grubości 5mm.
Ciasto wyciągam z piekarnika i układam na nim 1/3 porcji jabłek. Na jabłka wylewam masę serową i na masie serowej układam plasterki jabłek (delikatnie pod kątem).
Całość wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 60 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem i cynamonem lub przygotowuję lukier (u mnie był lukier z dodatkiem cynamonu i cukier puder).
Sernik z jabłkami gotowy. Smacznego 😊