Bułeczki cynamonowe
Ciasta,  Drożdżowe,  Karnawał,  Podróże z wypiekami

Bułeczki cynamonowe

Szwedzkie bułeczki cynamonowe z nadzieniem waniliowym mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie, deser, a może nawet „chudszą” opcją na Tłusty Czwartek? Jak kto woli… 😉 Powiem tylko, że bułeczki są delikatne i mięciutkie i smakują wyśmienicie 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Z podanej porcji przygotujecie około 20 bułeczek.

Składniki na ciasto:

25 g drożdży

250 letniego mleka

1 jajko

100 g masła

1/3 szklanki cukru

1 szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

3 ½ szklanki mąki (użyłam typ 500)

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszam, dodaję 2 łyżki letniego mleka i mieszam. Następnie dodaję do drożdży jajko i roztrzepuję trzepaczką.

Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję pozostałe mleko, sól, cukier, cynamon i drożdże z jajkiem. Dokładnie mieszam.

Do tej mieszanki dodaję mąkę i wyrabiam ciasto, aż zrobi się gładkie. Następnie przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Składniki na nadzienie:

200 ml śmietanki 18%

2 łyżki mąki

2 łyżki cukru

2 żółtka

2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w rondelku, dokładnie mieszam i stawiam na ogień. Cały czas mieszam i gotuję, aż krem zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Na połowie ciasta szklanką delikatnie zaznaczam kółka. Na kółka kładę trochę kremu, smaruję brzegi kółek białkiem i przykrywam drugą połową ciasta. Następnie szklanką wykrawam kółka (zdjęcia pomocnicze na końcu 😊 ).

Boczki dociskam i bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie bułeczki przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Dodatkowo będę potrzebować 40 g rozpuszczonego masła i kilka łyżeczek cukru (lub ksylitolu).

Po upieczeniu wyciągam bułeczki i od razu smaruję je rozpuszczonym masłem i posypuję cukrem (ja postawiłam tutaj na ksylitol).

Zostawiam do wystygnięcia. Bułeczki cynamonowe gotowe. Smacznego 😊

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Zdjęcia pomocnicze do zlepiania bułeczek:

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.