
Trójkąty półfrancuskie z jagodami
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami. Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta. Szybkie i naprawdę smaczne.
Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące.
Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
200g masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
Dodatkowo:
300 g jagód
2 łyżki cukru pudru
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).
Jagody mieszam z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10×10 cm) lub prostokąty (wtedy trójkąty będą miały nierówne boki, jak na zdjęciach).
Na każdym kwadracie układam łyżkę jagód, kwadrat składam na pół i zlepiam rogi.
Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.
Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Trójkąty najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieram się do jedzenia ?




Torcik porzeczkowy
Zobacz również

Ciasto bananowe z kokosem
18 sierpnia, 2019
Precle
25 stycznia, 2019