Trójkąty półfrancuskie z jagodami
Trójkąty półfrancuskie z jagodami to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka wypełnione pysznymi jagodami. Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta. Szybkie i naprawdę rewelacyjne.
Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące.
Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 dag drożdży
200g masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szczypta soli
Dodatkowo:
300 g jagód
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin).
Jagody mieszam z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i kroję na kwadraty (10×10 cm) lub prostokąty (wtedy trójkąty będą miały nierówne boki, jak na zdjęciach).
Na każdym kwadracie układam łyżkę jagód, kwadrat składam na pół i zlepiam rogi.
Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane.
Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Trójkąty półfrancuskie z jagodami najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieram się do jedzenia 🙂