Pączki z ziemniakami
Przepis na pączki z ziemniakami przywędrował do mnie od Pani Ewy Cz. i bardzo się z tego cieszę, bo pączki są proste w wykonaniu i do tego pyszniutkie. I co najważniejsze, pozostają miękkie przez kilka dni – sprawdziłam 😊
Z podanej porcji przygotujecie około 20-22 pełnowymiarowe sztuki 😊
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki:
3 ½ szklanki mąki (użyłam typ 500)
500 g letnich ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub dokładnie ugniecionych (nie może być grudek)
125 g miękkiego masła
3 jajka rozmiar L
75 g drożdży
1 szczypta soli
3 łyżki cukru
4 łyżki wódki
Olej do smażenia
Ulubiony dżem, czekolada, nutella
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz oleju i dżemu) wkładam do miski i bardzo dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Następnie zagniatam ponownie wyrośnięte ciasto, odrywam po kawałku i formuję kulki wielkości piłek golfowych (do formowania kulek nasmaruj ręce olejem, będzie Ci wygodniej)
Kuleczki układam na posypanej mąką stolnicy.
Rozgrzewam olej do temperatury około 170 stopni (jeśli nie masz termometru, sprawdź olej wkładając kawałek ciasta – jeśli ciasto od razu zacznie „pyrkać” i się smażyć, to olej jest gotowy) Nie rozgrzewaj oleju zbyt mocno, żeby pączki się nie paliły. Tutaj musisz zdać się trochę na obserwację, jak w przypadku każdych pączków. Ja smażę na kuchence elektrycznej z mocą 4-4,5.
Pączki podnoszę płaską łopatką, ponieważ są delikatne i smażę z dwóch stron, a następne wykładam je na papier kuchenny.
Kiedy delikatnie przestygną, szprycuję je ulubionym nadzieniem (u mnie tym razem rozpuszczona czekolada i czekośliwka). Na koniec przygotowuję lukier (1 łyżka ciepłej wody na 1 czubatą łyżkę cukru pudru – znajdź gęstość lukru, którą lubisz dodając więcej pudru lub odrobinę wody)
Pączki z ziemniakami gotowe. Smacznego 😊
Jak najlepiej przechowywać pączki? Układam na desce i przykrywam folią aluminiową. To działa.
8 komentarzy
Jak się całować
Twoje ziemniaczane pączki wyglądają świetnie <3!
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Smakują jak tradycyjne pączki 🙂 Są świetne 🙂
Anusia
Czy drożdże od razu Pani wkłada do miski z resztą składników czy robi rozczyn. Chciałabym jutro wypróbować
Karolina
Wszystko od razu do miski, tylko proszę pamiętać, że ziemniaki nie mogą być zimne 🙂 One pomogą drożdżom 🙂 Pozdrawiam i czekam koniecznie na zdjęcie pączuchów 🙂
Domcia
Witam czy wódkę też mieszam odrazu
Karolina
🙂 Witam, tak, wszystko od razu 🙂
Magdalena Kaniewska
Przyznam szczezre, że gdy usłyszałam z czego zrobione są te pączki, niezbyt chętnie po nie sięgnęłam…, ale myliłam się. Są pyszne!
Karolina
😀 O tak, tak reaguje wiele osób 😉 Ale pączki są pyszniutkie, wilgotne i miękkie również na drugi dzień 🙂 Dziękuję 🙂