
Burek z serem
Doskonały burek z serem to miłość przywieziona z Bałkanów. Wspaniałe ciasto filo w połączeniu z serami i kwaśną śmietaną lub jogurtem sprawia, że trudno się oprzeć, naprawdę – zwłaszcza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Burek z serem to proste danie, nie wymagające dużo pracy, a jak wiecie, urok i smak tkwi w prostocie. Zatem do dzieła 🙂
Uwaga: tortownica: 24 cm średnicy
Składniki:
400 g ciasta filo (10 blatów)
300 g twarogu
250 g sera feta
180 g kwaśnej śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
3 jajka
¼ łyżeczki soli
100 ml śmietanki słodkiej 30%
Przygotowanie:
Twaróg, ser feta, kwaśną śmietanę, jajka i sól umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą, ale nie muszą na jednolitą masę.
Słodką śmietankę wykorzystam do smarowania każdego blatu ciasta filo.
Rozkładam pierwszy blat ciasta, smaruję śmietanką, kładę drugi blat. Przy jednej z dłuższych krawędzi ciasta wykładam 1/5 nadzienia i zwijam ciasto luźno w rulon. Tak przygotowuję również pozostałe blaty, które smaruję śmietanką, wykładam część nadzienia i zwijam w rulon (zdjęcia pomocnicze zobacz na dole)
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i układam w niej rulony ciasta z nadzieniem w formie ślimaka (zdjęcie pomocnicze zobacz na dole).
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 40-45 minut, aż się mocno zarumieni.
Następnie przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
30 ml śmietanki 30%
50 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Śmietankę mieszam z jogurtem i tak przygotowaną mieszanką polewam zapieczony burek. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam kolejne 15-20 minut.
Serowy burek gotowy. Najlepiej smakuje lekko przestygnięty. Kolejnego dnia odgrzej go w piekarniku, a będzie smakował równie fantastycznie. Smacznego 🙂
Inspiracja pochodzi ze strony https://okusno.je/recept/burek
Zdjęcia pomocnicze:

Cynamonki

Jesienny leśny mech
Zobacz również

Ciasto kakaowe z budyniem chia
21 stycznia, 2019
Rolada czekoladowa z kremem spekulatius
17 grudnia, 2024