Burek z serem
Ciasta,  Podróże z wypiekami,  Wytrawnie

Burek z serem

Doskonały burek z serem to miłość przywieziona z Bałkanów. Wspaniałe ciasto filo w połączeniu z serami i kwaśną śmietaną lub jogurtem sprawia, że trudno się oprzeć, naprawdę – zwłaszcza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Burek z serem to proste danie, nie wymagające dużo pracy, a jak wiecie, urok i smak tkwi w prostocie. Zatem do dzieła 🙂

Uwaga: tortownica: 24 cm średnicy

Składniki:

400 g ciasta filo (10 blatów)

300 g twarogu

250 g sera feta

180 g kwaśnej śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego

3 jajka

¼ łyżeczki soli

100 ml śmietanki słodkiej 30%

Przygotowanie:

Twaróg, ser feta, kwaśną śmietanę, jajka i sól umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą, ale nie muszą na jednolitą masę.

Słodką śmietankę wykorzystam do smarowania każdego blatu ciasta filo.

Rozkładam pierwszy blat ciasta, smaruję śmietanką, kładę drugi blat. Przy jednej z dłuższych krawędzi ciasta wykładam 1/5 nadzienia i zwijam ciasto luźno w rulon. Tak przygotowuję również pozostałe blaty, które smaruję śmietanką, wykładam część nadzienia i zwijam w rulon (zdjęcia pomocnicze zobacz na dole)

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i układam w niej rulony ciasta z nadzieniem w formie ślimaka (zdjęcie pomocnicze zobacz na dole).

Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 40-45 minut, aż się mocno zarumieni.

Następnie przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

30 ml śmietanki 30%

50 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Śmietankę mieszam z jogurtem i tak przygotowaną mieszanką polewam zapieczony burek. Tortownicę wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam kolejne 15-20 minut.

Serowy burek gotowy. Najlepiej smakuje lekko przestygnięty. Kolejnego dnia odgrzej go w piekarniku, a będzie smakował równie fantastycznie. Smacznego 🙂

Inspiracja pochodzi ze strony https://okusno.je/recept/burek  

Burek z serem

Burek z serem

Burek z serem

Zdjęcia pomocnicze:

Dwa blaty ciasta posmarowane śmietanką z wyłożonym nadzieniem
Częściowo zwinięte dwa blaty
Wszystkie blaty zwinięte w 5 rulonów czekające na wyłożenie w blaszce
Układanie rulonów w blaszce rozpoczynam od zewnątrz do wewnątrz lub odwrotnie, to nie ma znaczenia 🙂
Burek z serem przygotowany do pieczenia
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here