Cynamonki
Ciasta,  Drożdżowe

Cynamonki

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak, jak mało które jesienne pyszności 🙂 Ciasto w tej wersji jest fantastycznie delikatne, a cynamonki pozostają miękkie nawet na drugi i trzeci dzień. To kwintesencja jesieni!

Uwaga: szklanka 200 ml

Blaszka 25 x 30 cm

Sztuk: 9

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki typ 500

4 żółtka (z białek polecam bananowe brownie na białkach)

1 jajko

1/4 szklanki cukru

4 dag drożdży

50 g roztopionego i ostudzonego masła

1/3 szklanki letniego mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

Szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże kruszę do miseczki, dodaję pół łyżeczki cukru i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem.

Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą masę.

Mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli, mleko, wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem i roztopione masło. Całość mieszam i bardzo dokładnie wyrabiam – zajęło mi to około 10 minut. Ciasto można wyrabiać mikserem. Kiedy ciasto jest sprężyste i gładkie odstawiam je do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Składniki na nadzienie:

120 g miękkiego masła

100 g cukru brązowego

2 czubate łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Masło ubijam do białości, a następnie dodaję do niego cukier brązowy i cynamon i mieszam.

Teraz mogę zabrać się za zwijanie cynamonek.

Wyrośnięte ciasto podsypuję dobrze mąką i rozwałkowuję na prostokąt wielkości 32 x 25 cm. Całość smaruję przygotowanym nadzieniem. Blat kroję na paski o szerokości 3,5 cm (od szerszej strony) i zwijam paski w rulony (możecie też zwinąć całe ciasto w rulon i odcinać cynamonki, ale ciasto jest tak delikatne, że polecam metodę z paskami).

Zwinięte cynamonki układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie każdą cynamonkę polewam 2 łyżkami mleka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut, aż się zarumienią.

Kiedy cynamonki lekko przestygną, smaruję je polewą.

Składniki na polewę:

125 g mascarpone

30 g (1 pełna łyżka) słodzonego mleka skondensowanego

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną polewę wylewam na lekko ciepłe bułeczki. Cynamonki gotowe. Smacznego 🙂

Cynamonki

Cynamonki

Cynamonki
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here