
Cynamonki
Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak, jak mało które jesienne pyszności 🙂 Ciasto w tej wersji jest fantastycznie delikatne, a cynamonki pozostają miękkie nawet na drugi i trzeci dzień. To kwintesencja jesieni!
Uwaga: szklanka 200 ml
Blaszka 25 x 30 cm
Sztuk: 9
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki typ 500
4 żółtka (z białek polecam bananowe brownie na białkach)
1 jajko
1/4 szklanki cukru
4 dag drożdży
50 g roztopionego i ostudzonego masła
1/3 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miseczki, dodaję pół łyżeczki cukru i dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem.
Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą masę.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli, mleko, wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem i roztopione masło. Całość mieszam i bardzo dokładnie wyrabiam – zajęło mi to około 10 minut. Ciasto można wyrabiać mikserem. Kiedy ciasto jest sprężyste i gładkie odstawiam je do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
120 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego
2 czubate łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Masło ubijam do białości, a następnie dodaję do niego cukier brązowy i cynamon i mieszam.
Teraz mogę zabrać się za zwijanie cynamonek.
Wyrośnięte ciasto podsypuję dobrze mąką i rozwałkowuję na prostokąt wielkości 32 x 25 cm. Całość smaruję przygotowanym nadzieniem. Blat kroję na paski o szerokości 3,5 cm (od szerszej strony) i zwijam paski w rulony (możecie też zwinąć całe ciasto w rulon i odcinać cynamonki, ale ciasto jest tak delikatne, że polecam metodę z paskami).
Zwinięte cynamonki układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie każdą cynamonkę polewam 2 łyżkami mleka i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut, aż się zarumienią.
Kiedy cynamonki lekko przestygną, smaruję je polewą.
Składniki na polewę:
125 g mascarpone
30 g (1 pełna łyżka) słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną polewę wylewam na lekko ciepłe bułeczki. Cynamonki gotowe. Smacznego 🙂

Drożdżówki ze śliwkami

Burek z serem
Zobacz również

Kulki sezamowe
28 kwietnia, 2021
Budyniowy przekładaniec
18 sierpnia, 2020