Jesienny leśny mech
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Torty,  Wielkanoc

Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i chrupiącym krokantem. W tej wersji ciasto prezentuje się fantastycznie jesiennie. Połączenie intensywnej zieleni z brązami sprawia, że na myśl przychodzi nam jesienny las. Spróbuj koniecznie, jesienny leśny mech smakuje fantastycznie.

Uwaga!

Tortownica średnica 20 cm

Szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

200 g świeżego szpinaku (można użyć też mrożonego)  

3 jajka

100 g (1/2 szklanki) cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

180 g mąki tortowej (1 1/3 szklanki)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Świeży szpinak blenduję (mrożony szpinak odciskam z nadmiaru wody).

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaję powoli olej, a następnie szpinak, cały czas ubijam.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, wsypuję do masy i mieszam całość łopatką do połączenia składników.

Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-43 minuty, do suchego patyczka.

Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie mogę zabierać się za krem.

Najpierw przygotuję krokant.

Składniki na krokant:

15 g masła

130 g (1 szkl.) ulubionych orzechów, siekanych

100 g (1/2 szkl.) cukru

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i smażę na niewielkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze brązowego koloru (ten proces zajmuje około 10-12 minut).

Ściągam rondelek z ognia i wsypuję orzechy. Szybko mieszam i wykładam masę na folię aluminiową. Rozgniatam masę na płasko i zostawiam do wystygnięcia.

W tym czasie szykuję krem.

Składniki na krem:

40 g (1 opakowanie) budyniu czekoladowego

300 ml mleka

1 łyżka cukru

150 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)

200 g masła

Przygotowanie:

Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na 300 ml mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiam do wystygnięcia.

Masło wyciągam z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli, czyli w garnuszku nad gorącą parą.

Kiedy budyń wystygnie, masło się ociepli, a czekolada przestygnie, mogę przygotować krem.

Masło ubijam na puszystą, białą masę. Następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i całość miksuję.

Do tak przygotowanego kremu dodaję 2/3 porcji rozdrobnionego krokantu (krokant można łamać, kruszyć i rozbijać wałkiem, czy pałką do ucierania ciasta).

Teraz mogę przejść do złożenia ciasta.

Składniki dodatkowe:

¾ szklanki letniej wody z sokiem z połówki cytryny

200 g dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Ciasto wyciągam z tortownicy, ścinam górę (u mnie to niewielki blat grubości około 0,8 cm). Ściętą górę ciasta kruszę i rozdrabniam na wzór mchu. Pozostałe ciasto kroję na dwa blaty.

Pierwszy blat nasączam, smaruję połową dżemu z czarnej porzeczki, wykładam połowę kremu i przykrywam drugim blatem. Drugi blat również nasączam, na to dżem i krem. Na górę wykładam pokruszone ciasto, nasączam je wodą z cytryną, żeby nie obsychało i dokładam resztę połamanego krokantu. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Ponieważ krem jest z dodatkiem masła, przed podaniem dobrze jest wyciągnąć ciasto 20 minut wcześniej z lodówki.

Jesienny leśny mech gotowy. Smacznego 🙂

Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here