Szybki deser tiramisu bez jajek
Zachciało mi się włoskich klimatów i smaków, dlatego powstał szybki deser tiramisu bez jajek. Taka uproszczona wersja pysznego włoskiego klasyka, lżejsza, szybsza i pyszniutka 🙂
Do przygotowania w 30 minut, to duża zaleta.
Składniki na 6 konkretnej wielkości deserków:
150 ml wystudzonej kawy espresso (możecie użyć 2 łyżeczki dowolnej kawy i zaparzyć ją w 150 ml wody)
4 łyżki amaretto (jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy)
200 g mascarpone
300 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
100 g długich biszkoptów (lady fingers)
Gorzkie kakao
Przygotowanie:
Chłodną kawę wlewam do miseczki, dodaję do kawy amaretto, mieszam i odstawiam.
Śmietanę ubijam i dodaję do niej powoli mascarpone, a następnie cukier puder. Wszystko dobrze miksuję.
W szklankach lub pucharkach układam na dnie po jednym namoczonym w kawie biszkopcie (u mnie przełamany na pół, żeby się zmieścił). Na biszkopt kładę 1,5 łyżki kremu, na krem ponownie biszkopt namoczony w kawie i przykrywam go 1 łyżką kremu.
Deser odstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty dobrze zmiękły i smaki się wymieszały.
Przed podaniem deser posypuję gorzkim kakao.
Szybki deser tiramisu bez jajek gotowy. Smacznego 🙂
4 komentarze
Rudi Holl
Mam niedługo urodziny i pomyślałem, że zrobię jakieś ciasto. Mam różne pomysły ale ten przepis bardzo wpadł mi w oko! Już mi ślinka cieknie 😀
Karolina
Dziękuję. Polecam, bo szybko i bezproblemowo 🙂 Wczoraj robiłam ponownie dla przyjaciół i byli zachwyceni 🙂 Najlepszego na urodziny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Mira Gotuje
Świetny przepis na pyszny deser! Gratulacje 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 I gorąco polecam. Prosty i szybki 🙂 A do tego pyszniutki