Cake pops bez patyka
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  W 30 minut

Cake pops bez patyka

Tak lekko kontrowersyjnie, bo jak to cake pops bez patyka? No wiem, że powinien być, ale mi przeszkadzał w transporcie 😀

Za to same kulki wyszły wyśmienite, dlatego dzielę się przepisem „bez patyka”, ale oczywiście można zrobić je z patykiem 😉

Cake popsy to też świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowej babki, w myśl @zerowaste 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki pokruszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego

2 łyżki masła orzechowego (użyłam crunchy)

2 łyżki mascarpone

1 łyżka nutelli

100 g ulubionej czekolady

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Masło orzechowe, mascarpone i nutellę mieszam w misce, dodaję pokruszone ciasto i całość zagniatam.

Z tak przygotowanej masy toczę kulki, układam je na desce i wstawiam do zamrażarki na pół godziny.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję olej i mieszam.

Jeśli chcecie wykonać kulki z patyczkiem, to teraz jest odpowiedni moment. Patyczek należy wcisnąć w kulkę i następnie zanurzyć kulkę w czekoladzie. Cake popsy odstawiam do zastygnięcia czekolady, najlepiej pionowo, żeby czekolada równo i ładnie zastygła.

Jeśli wykonujecie cake popsy bez patyczka, tak jak ja, to można użyć patyczka, żeby ułatwić sobie zanurzanie kulek w czekoladzie, a następnie od razu wyciągnąć patyk i odstawić kulkę na deskę.

Cake popsy posypuję dowolnymi ozdobami (u mnie sproszkowana aronia) zanim czekolada całkowicie zastygnie (dzieje się to dosyć szybko, najlepiej przygotować sobie je wcześniej) i pozostawiam do całkowitego zastygnięcia.

Cake popsy bez patyczka gotowe. Smacznego 😊

Cake pops bez patyka

Cake pops bez patyka

Cake pops bez patyka
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.