Deserki truskawkowe
Ciasta,  Desery,  Serniki

Deserki truskawkowe

Pyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku 😊

Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność.

Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego.

Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz 😊

U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy…

Wszystko pod swój gust 😊

A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam 😊

Składniki na około 8-10 porcji:

40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy, który przygotowałam z połowy porcji)

250 g truskawek

100 ml śmietanki 30%

125 g ricotty

4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji 😊 )

2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.

Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję.

Napęczniałą żelatynę zalewam ¼ szklanki gorącej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki masy truskawkowej, mieszam i wlewam do reszty masy truskawkowej i miksuję.

Śmietankę ubijam i dodaję do masy truskawkowej. Teraz mieszam już delikatnie łopatką, albo mikserem na niskich obrotach.

Przygotowuję słoiczki. Na dno kruszę po 3 ciastka lub sporą garść pokruszonego ciasta. Na ciastka kładę po 3-4 łyżki masy truskawkowej, kruszę kolejne 2 ciastka lub ciasto i przykrywam ponownie 2-3 łyżkami masy truskawkowej.

Jak widzicie dowolność z „garściach i łyżkach” jest spora, bo wszystko zależy od wielkości słoiczka, którym akurat dysponujecie i proporcji ciastek do masy, które chcecie uzyskać 😊

Deserki wstawiam do lodówki, a po kilku godzinach dowolnie je dekoruję.

Deserki truskawkowe gotowe. Smacznego 😊

Deserki truskawkowe

Deserki truskawkowe

Deserki truskawkowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.