Deserki truskawkowe
Pyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku 🙂
Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność.
Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego.
Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz 🙂
U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu – świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy…
Wszystko pod swój gust 🙂
A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam 🙂
Składniki na około 8-10 porcji:
40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy, który przygotowałam z połowy porcji)
250 g truskawek
100 ml śmietanki 30%
125 g ricotty
4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie są truskawki – dopasuj słodkość do swoich preferencji 🙂 )
2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Truskawki blenduję, dodaję do nich mleko skondensowane i ricottę i miksuję.
Napęczniałą żelatynę zalewam ¼ szklanki gorącej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki masy truskawkowej, mieszam i wlewam do reszty masy truskawkowej i miksuję.
Śmietankę ubijam i dodaję do masy truskawkowej. Teraz mieszam już delikatnie łopatką, albo mikserem na niskich obrotach.
Przygotowuję słoiczki. Na dno kruszę po 3 ciastka lub sporą garść pokruszonego ciasta. Na ciastka kładę po 3-4 łyżki masy truskawkowej, kruszę kolejne 2 ciastka lub ciasto i przykrywam ponownie 2-3 łyżkami masy truskawkowej.
Jak widzicie dowolność z „garściach i łyżkach” jest spora, bo wszystko zależy od wielkości słoiczka, którym akurat dysponujecie i proporcji ciastek do masy, które chcecie uzyskać 🙂
Deserki wstawiam do lodówki, a po kilku godzinach dowolnie je dekoruję.
Deserki truskawkowe gotowe. Smacznego 🙂