Chlebek czosnkowy
Ciasta,  Drożdżowe,  Wytrawnie

Chlebek czosnkowy

Doskonały do grilla, do sałatki, właściwie do wszystkiego. Chlebek czosnkowy to rewelacyjna propozycja na lato i zimę. Pięknie się prezentuje, jest łatwy w wykonaniu i to już chyba dosyć zalet, żeby się na niego skusić 😉

Składniki:

20 g drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżki letniego mleka

3 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550)

1 łyżeczka soli

1 łyżka jogurtu

1 łyżka oliwy

1 szklanka wody

Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.

Mąkę, sól, jogurt, oliwę umieszczam w misce, dodaję wyrośnięte drożdże i letnią wodę. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Międzyczasie przygotowuję nadzienie.

Składniki:

6-8 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę

100 g rozpuszczonego masła

Przyprawy (rozmaryn, natka pietruszki, oregano)

1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki nadzienia mieszam.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 0,4 cm, smaruję całą powierzchnię nadzieniem i kroję na paski o szerokości około 7 cm. Każdy pasek składam w harmonijkę (zdjęcia na końcu przepisu).

Keksówkę długości 20 cm wykładam papierem i ustawiam w niej ciasno złożone paski ciasta. Chlebek odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, następnie smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Smacznego 😊

Chlebek czosnkowy
Chlebek czosnkowy
Chlebek czosnkowy

Zdjęcia pomocnicze do składania ciasta chlebkowego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *