
Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową.
W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci 🙂
Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne.
Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca z jabłkami zacznijcie od masy makowej, tak będzie sprawniej 🙂
Składniki na masę makową:
250 g maku
1/3 kostki masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
3 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Mak zaparzam i mielę dwa razy.
Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia.
Jabłka trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do masy i mieszam. Dorzucam też ulubione bakalie.
Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu.
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
110 g masła
2 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
Wyciągam ciasto z piekarnika i od razu wykładam na nie przygotowaną masę makową. Wstawiam do piekarnika na kolejne 35-40 minut.
Po upieczeniu czekam aż wystygnie, a następnie przygotowuję polewę.
Składniki na polewę z czekolady:
100 g śmietanki 30%
100 g czekolady
1 łyżka miodu
Śmietankę zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto.
Mój makowiec nie jest wysoki. Jeśli macie ochotę na więcej maku, użyjcie podwójnej porcji składników na masę makową.
Smacznego:)


Zobacz również

Ciasto śliwkowe z budyniową pianką
16 września, 2021
Piernik dojrzewający
1 grudnia, 2020
4 komentarze
Konesso
Trochę pracy to ciasto wymaga, ale makowiec wygląda wręcz pięknie! Warto się poświęcić dla takiej przyjemności 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Myślę, że jak się przejdzie mielenie maku i ten bałagan, to już z górki 🙂 Naprawdę warto 🙂
Sławek
No wreszcie ktoś robi płaski makowiec, bez zawijania. Poproszę dla mnie o wersję bez: a)kaszy manny b) jabłek. I dwa razy więcej maku. I proszę nie być oburzoną – „płacę podwójnie” 🙂
Karolina
Myślę, że damy radę 🙂