Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową.
W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci 🙂
Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne.
Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki
2 żółtka
110 g masła
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
Wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam. Teraz mogę przygotować masę makową.
Składniki na masę makową:
250 g maku (może być suchy mielony)
65 g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
4 łyżki kaszy manny
3 jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Przygotowanie:
Mak zaparzam i mielę dwa razy. Suchy mielony mak zalewam 200 ml wrzącego mleka i odstawiam do wystygnięcia.
Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia.
Jabłka trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do masy i mieszam. Dorzucam też ulubione bakalie.
Następnie ubijam pianę i dodaję do ciasta, delikatnie mieszam.
Masę makową wykładam na kruchy spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Kiedy makowiec wystygnie, przygotowuję polewę czekoladową.
Składniki na polewę z czekolady:
100 g śmietanki 30%
100 g czekolady
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Śmietankę mocno podgrzewam, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto.
Mój makowiec nie jest wysoki. Jeśli macie ochotę na więcej maku, użyjcie podwójnej porcji składników na masę makową.
Makowiec z jabłkami gotowy. Smacznego 🙂
6 komentarzy
Konesso
Trochę pracy to ciasto wymaga, ale makowiec wygląda wręcz pięknie! Warto się poświęcić dla takiej przyjemności 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Myślę, że jak się przejdzie mielenie maku i ten bałagan, to już z górki 🙂 Naprawdę warto 🙂
Magda
Przymierzam się do tego ciasta od dawna. Czy można pójść na skróty i użyć gotowej masy makowej z puszki? Taka wersja dla nieco leniwych…
Karolina
😀 Można, jest zezwolenie na bycie troszkę leniwym 🙂 Do masy makowej dodaj tylko jabłka i ubite białka 🙂 I gotowe 🙂 Zatem do dzieła 😉
Sławek
No wreszcie ktoś robi płaski makowiec, bez zawijania. Poproszę dla mnie o wersję bez: a)kaszy manny b) jabłek. I dwa razy więcej maku. I proszę nie być oburzoną – „płacę podwójnie” 🙂
Karolina
Myślę, że damy radę 🙂