Pierogi z jagodami
Ciasta

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to pewnego rodzaju tradycja i wręcz obowiązek. Zawsze pojawiały się w kuchni cioci (mama nie miała do nich cierpliwości 😉)

A ja staram się podtrzymać tę pyszną tradycję i mały sentyment 😊

Składniki na ciasto na około 30 pierogów:

2 ¾ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)

1 szklanka mocno ciepłej wody

1 żółtko

1 szczypta soli

Dodatkowo:

300 g jagód

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na ciasto zagniatam (ciasto będzie miękkie i łatwe do formowania).

Jagody mieszam z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i odstawiam.

Ciasto dzielę na pół, rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wykrawam kółka szklanką lub kubkiem.

Na każde kółko kładę łyżkę jagód, kółeczko składam i zlepiam boczki formując pierożek.

Gotowe pierogi układam na desce oprószonej mąką.

Następnie zagotowuję 5 litrów wody z 1 płaską łyżką soli i gotuję pierogi na średnim ogniu (muszą lekko się gotować, ale tak, żeby siła gotującej wody ich nie rozrywała 😊 ) około 15-20 minut.

Pierogi z jagodami podaję przeważnie z kwaśną śmietaną i cukrem, ale wszystkie dodatki dozwolone. Grunt, żeby smakowało 😊

Smacznego 😊

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *