Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to pewnego rodzaju tradycja i wręcz obowiązek. Zawsze pojawiały się w kuchni cioci (mama nie miała do nich cierpliwości 😉 )
A ja staram się podtrzymać tę pyszną tradycję i mały sentyment 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto na około 30 pierogów:
2 ¾ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)
1 szklanka mocno ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
Dodatkowo:
400 g jagód
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam (ciasto będzie miękkie i łatwe do formowania).
Jagody mieszam z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną i odstawiam.
Ciasto dzielę na pół, rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wykrawam kółka szklanką lub kubkiem.
Na każde kółko kładę łyżkę jagód, kółeczko składam i zlepiam boczki formując pierożek.
Gotowe pierogi układam na desce oprószonej mąką.
Następnie zagotowuję 5 litrów wody z 1 płaską łyżką soli i gotuję pierogi na średnim ogniu (muszą lekko się gotować, ale tak, żeby siła gotującej wody ich nie rozrywała 🙂 ) około 15-20 minut.
Pierogi z jagodami podaję przeważnie z kwaśną śmietaną i cukrem, ale wszystkie dodatki dozwolone. Grunt, żeby smakowało 🙂
Pierogi z jagodami gotowe. Smacznego 🙂