Saksoński placek jagodowy
Wakacje w pełni, zatem chęci na podróżowanie mamy ogromne 😊 Saksoński placek jagodowy zabierze nas do naszych sąsiadów – do Saksonii. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji tam być, koniecznie musicie to nadrobić. Jestem pewna, że Saksonia Was urzeknie i skradnie wasze serca. To land obfitujący w piękną przyrodę, zameczki, urokliwe trasy. Określenie Szwajcarska Saksonia /Saksońska Szwajcaria, Saska Szwajcaria/ wiele tłumaczy 😊 Natomiast architektura w Dreźnie jest tak oszałamiająca, że będziecie spacerować przez miasto z otwartą buzią 😊 Saksonia to prawdziwa perełka „tuż za płotem”.
A jeśli o perełkach mowa, to saksoński placek jagodowy też nie będzie ot takim zwykłym ciastem – jest w nim ukryta niespodziewana całkowicie nuta cynamonu! Efekt końcowy jest fantastyczny 😊
Składniki:
500g mąki
3 dag drożdży
¼ l mleka
4 łyżki cukru
170 g masła
½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
800 – 1000 g jagód
30 g masła
3 łyżki kaszy manny
Kruszonka:
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
30 g masła
Mąkę wsypuję do miski. W środku robię zagłębienie i wkruszam do niego drożdże. Na drożdże wlewam 3 łyżki letniego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam zaczyn i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na około 15 minut. Do mąki i drożdży dodaję resztę letniego mleka, pozostały cukier, cynamon i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto, aż będzie odchodziło od miski. Dużą płaską blaszkę (tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowuję na niej ciasto do wielkości blaszki. Odstawiam jeszcze raz na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie kształtuję rant na brzegach ciasta.
30 g masła rozpuszczam w rondelku i smaruję nim ciasto, a następnie posypuję kaszą manną. Potem układam na cieście jagody. Z podanych składników robię kruszonkę (o konsystencji mokrego piasku) i posypuję jagody.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 – 30 minut, aż rant zrobi się ciemnozłoty.
Smacznego 🙂
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Saksonii, kliknijcie poniżej 😊