White-Brownie z owocami
Latem można zaszaleć – White-Brownie z owocami to wariacja na temat brownie. To opcja dla miłośników czekolady i świeżych owoców w letniej odsłonie 😊
Ciasto przygotujesz w 30 minut, jest łatwe i bardzo smaczne. Polecam 😊
Składniki na masę ciemną:
1 czekolada ciemna
75 g masła
2 jajka
¼ szklanki cukru
2 łyżki mąki
Składniki na masę białą:
100 g czekolady białej
60 g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki
Dodatkowo:
150 g świeżych owoców (u mnie to maliny, jeżyny i borówki)
2 łyżki ulubionego dżemu
Najpierw przygotowuję masę ciemną. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodaję przestudzoną czekoladę i miksuję. Na koniec dodaję mąkę i mieszam delikatnie rózgą.
Masę białą przygotowuję analogicznie jak masę ciemną 😊
Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 22-24 cm smaruję masłem, wylewam masę ciemną, a na ciemną delikatnie wylewam masę białą. Żeby się masy troszkę wymieszały, można ciasto przemieszać patyczkiem.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut.
Kiedy ciasto wystygnie smaruję je dżemem w tych miejscach, gdzie chcę ułożyć owoce. White-Brownie przyozdabiam owocami i gotowe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Magda
mmm smakowicie wygląda 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Cieszę się, że się podoba 🙂 Polecam 🙂 🙂