Babka gotowana
Babki i babeczki,  Ciasta,  Wielkanoc

Babka gotowana

Przepyszny klasyk – babka gotowana – podbije serca nawet największych sceptyków babek. Jest doskonale wilgotna, mięsista, delikatna i przepyszna.

Babkę gotowaną znam z dzieciństwa, ale niestety nie zachował się przepis. Dlatego ten przepis, który Wam zaproponuję jest „zdobyty” ? Wraz z zakupem foremki do babki gotowanej /kliknij, a zobaczysz, gdzie możesz kupić foremkę do babki gotowanej/ dostałam „karteluszkę” z przepisem. Wypróbowałam, wprowadziłam kosmetyczne zmiany, ugotowałam i stwierdzam, że smakuje jak kiedyś, jest przepyszna ?

Dlatego polecam ?

Składniki:

250 g masła

6 jajek

¾ szklanki cukru  

1 szklanki mąki pszennej typ 500

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

Uwaga: szklanka 200 ml

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.

Masło ucieram z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Dodaję mąki z proszkiem i mleko do masy maślanej i mieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.

Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut.

Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała.

Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak.

Babka gotowana gotowa. Smacznego ?

Babka gotowana
Babka gotowana
Babka gotowana
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *