![Babka gotowana](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/03/aaa.jpg)
Babka gotowana
Przepyszny klasyk – babka gotowana – podbije serca nawet największych sceptyków babek. Jest doskonale wilgotna, mięsista, delikatna i przepyszna.
Babkę gotowaną znam z dzieciństwa, ale niestety nie zachował się przepis. Dlatego ten przepis, który Wam zaproponuję jest „zdobyty” 🙂 Wraz z zakupem foremki do babki gotowanej /kliknij, a zobaczysz, gdzie możesz kupić foremkę do babki gotowanej. Moja ma 2 litry i 16 cm u góry/ dostałam „karteluszkę” z przepisem. Wypróbowałam, wprowadziłam kosmetyczne zmiany, ugotowałam i stwierdzam, że smakuje jak kiedyś, jest przepyszna 🙂
Dlatego polecam 🙂
Składniki:
250 g masła
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Uwaga: szklanka 200 ml
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Masło ucieram z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Dodaję mąki z proszkiem i mleko do masy maślanej i mieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.
Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut.
Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała.
Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak.
Babka gotowana gotowa. Smacznego 🙂
Możecie też wybrać opcję dwukolorową. 2/3 ciasta wykładam do formy, a do 1/3 dodaję 1 łyżkę kakao. Mieszam i warstwę kakaową wykładam na waniliową. Delikatnie mieszam patyczkiem i gotuję zgodnie z instrukcją powyżej.
Idealnie smakuję z polewą czekoladową. Zobaczcie 🙂
![Mazurek bakaliowy](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/03/20210314_151801-002-75x75.jpg)
Mazurek bakaliowy
![Mazurek z pianką](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/03/pierwszy-75x75.jpg)
Mazurek z pianką
Zobacz również
![Babka na winie](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2021/10/20211006_165230-002-500x380.jpg)
Babka na winie
8 października, 2021![Kokosanki z kleksem](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2019/10/insta-1-500x380.png)
Kokosanki z kleksem
7 października, 2019![Brzoskwiniowa straciatella](https://www.slodkisentyment.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_102623-002-500x380.jpg)
4 komentarze
wedelka
Nigdy nie jadłam gotowanej babki. Ciekawy przepis 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Bardzo polecam, jest świetna 🙂 🙂 🙂
łodzianka
ha a ja właśnie znalazłam u teściowej na stychu tą foremkę i szukałam przepisu. Na pewno zrobię.
Karolina
Ooo, genialnie 🙂 Ta babka jest fantastyczna. Do części ciasta można dodać kakao i zrobić łaciatą 🙂 Pozdrawiam 🙂