
Babka gotowana
Przepyszny klasyk – babka gotowana – podbije serca nawet największych sceptyków babek. Jest doskonale wilgotna, mięsista, delikatna i przepyszna.
Babkę gotowaną znam z dzieciństwa, ale niestety nie zachował się przepis. Dlatego ten przepis, który Wam zaproponuję jest „zdobyty” ? Wraz z zakupem foremki do babki gotowanej /kliknij, a zobaczysz, gdzie możesz kupić foremkę do babki gotowanej/ dostałam „karteluszkę” z przepisem. Wypróbowałam, wprowadziłam kosmetyczne zmiany, ugotowałam i stwierdzam, że smakuje jak kiedyś, jest przepyszna ?
Dlatego polecam ?
Składniki:
250 g masła
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Uwaga: szklanka 200 ml
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Masło ucieram z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce. Dodaję mąki z proszkiem i mleko do masy maślanej i mieszam mikserem na najniższych obrotach. Dodaję następnie ubite białka i delikatnie mieszam łopatką.
Foremkę do babki gotowanej smaruję masłem i posypuję kaszką manną, zwłaszcza dno, żeby babka nie przywarła. Ciasto wylewam do foremki, foremkę zamykam i zanurzam w wysokim garnku we wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut.
Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała.
Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak.
Babka gotowana gotowa. Smacznego ?

Mazurek bakaliowy

Mazurek z pianką
Zobacz również

Pianka na szejkach
30 stycznia, 2021
Ciasto bananowe z kokosem
18 sierpnia, 2019
4 komentarze
wedelka
Nigdy nie jadłam gotowanej babki. Ciekawy przepis 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Bardzo polecam, jest świetna 🙂 🙂 🙂
łodzianka
ha a ja właśnie znalazłam u teściowej na stychu tą foremkę i szukałam przepisu. Na pewno zrobię.
Karolina
Ooo, genialnie 🙂 Ta babka jest fantastyczna. Do części ciasta można dodać kakao i zrobić łaciatą 🙂 Pozdrawiam 🙂