Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową
Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową nie mają swojego źródła w przepisach „z sentymentem”. Jest to przepis wymyślony przeze mnie na potrzeby wykorzystania rozpuszczonej już czekolady.
Ciasteczka są tak dobre i pachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie 🙂
Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne.
A zatem do dzieła…
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie)
50 g śmietanki 30%
2 czubate szklanki mąki
3/4 kostki masła (150 g)
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy lub cukier z pomarańczą
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, wkruszam do niej czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada lekko się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Rozpuszczoną czekoladę odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto (jeśli ciasto za bardzo się klei, nie dodawaj mąki, tylko odłóż je na 15 minut przykrywając ściereczką).
Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Pachnie niesamowicie w całym domu 🙂
Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową gotowe. Smacznego!