
Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową
Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową nie mają swojego źródła w przepisach „z sentymentem”. Jest to przepis wymyślony przeze mnie na potrzeby wykorzystania rozpuszczonej już czekolady.
Ciasteczka są tak dobre i pachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie 🙂
Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne.
A zatem do dzieła…
Składniki:
100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie)
50 g śmietanki 30%
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła (150 g)
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy lub cukier z pomarańczą
Uwaga: szklanka 200 ml
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (domowym sposobem: do garnka dobieram miskę, która po włożeniu nie będzie dotykać dna garnka i zniesie wysoką temperaturę. Nalewam do garnka trochę wody, do miski kruszę czekoladę. Miskę wstawiam do garnka, całość podgrzewam i czekam, aż się rozpuści).
Do rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto.
Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Pachnie niesamowicie w całym domu 🙂
Smacznego!



Kulki marcepanowe

Makowiec z jabłkami
Zobacz również

Piernik rosyjski
26 listopada, 2019
Sernik chałwowy
6 marca, 2023