Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową

Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową nie mają swojego źródła w przepisach „z sentymentem”. Jest to przepis wymyślony przeze mnie na potrzeby wykorzystania rozpuszczonej już czekolady.

Ciasteczka są tak dobre i pachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie 🙂

Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne.

A zatem do dzieła…

Składniki:

100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie)

50 g śmietanki 30%

2 szklanki mąki

3/4 kostki masła (150 g)

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

skórka otarta z jednej pomarańczy lub cukier z pomarańczą

Uwaga: szklanka 200 ml

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (domowym sposobem: do garnka dobieram miskę, która po włożeniu nie będzie dotykać dna garnka i zniesie wysoką temperaturę. Nalewam do garnka trochę wody, do miski kruszę czekoladę. Miskę wstawiam do garnka, całość podgrzewam i czekam, aż się rozpuści).

Do rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto.

Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka.

Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Pachnie niesamowicie w całym domu 🙂

Smacznego!

Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową
Ciasteczka czekoladowe z nutą pomarańczową
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *