Babka drożdżowa zaparzana
To punkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
¾ szklanki cukru
5 żółtek
Skórka otarta z cytryny
150 g masła
Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię rozczyn, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotowuję. ½ szklanki mąki wsypuję do miski i zalewam wrzącym mlekiem, dokładnie i energicznie mieszam, żeby nie było grudek.
Masło roztapiam. Żółtka ucieram z cukrem. Gdy zaparzona mąka przestygnie, dodaję ją razem z wyrośniętymi drożdżami, skórką z cytryny i masą żółtkową do pozostałej mąki i wyrabiam łyżką ciasto. Następnie stopniowo dodaję rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę (u mnie górna średnica foremki miała 22 cm) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Babkę piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Babka drożdżowa zaparzana jest bardzo delikatna, można ją jeść bez żadnych dodatków, ale możecie też posypać ją cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem (1 łyżka wody – 2 łyżki cukru pudru).
Smacznego 😊