Kruche z truskawkami i migdałową kruszonką
Prawdziwy klasyk, czyli ciasto kruche z truskawkami i migdałową kruszonką sprawdzi się nie tylko latem, kiedy stragany uginają się od świeżych truskawek. To ciasto możesz zrobić również z mrożonymi owocami.
Ciasto jest łatwe i przepyszne. Z łatwością poradzi sobie z nim nawet mało wprawna osoba w pieczeniu 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruche ciasto:
500 g (3 ½ szklanki) mąki (tortowej lub typ 500)
1 szczypta soli
4 żółtka
220 g masła
1 łyżeczka wanilii
60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Pamiętaj, aby masło było chłodne i żeby zagniatać ciasto szybko i sprawnie, bez nadmiernego ocieplania rękoma. Można zagnieść robotem.
Ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.
Następnie blaszkę 30 x 25 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkowuję i wykładam do blaszki. Nakłuwam widelcem i całą blaszkę wstawiam do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam schłodzone ciasto na 20 minut do piekarnika.
W tym czasie przygotowuję resztę składników.
Pozostałe składniki:
2 łyżki kaszy manny
1 kg truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Cukier puder do smaku (opcjonalnie, jeśli truskawki są słodkie, można pominąć cukier)
1 łyżka mąki
1 łyżeczka wanilii
40 g (1/2 szklanki) płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki myję i kroję w kostkę, dodaję mąkę ziemniaczaną i ewentualnie cukier puder, mieszam i odstawiam.
Do 1/3 ciasta dodaję mąkę, wanilię, płatki migdałów i 1 łyżkę cukru pudru i zagniatam.
Wyciągam blaszkę z piekarnika, posypuję kaszą manną. Następnie wykładam na ciasto truskawki i całość posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam do piekarnika na 45 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia. Można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, czekoladą. Kruche z truskawkami i migdałową kruszonką gotowe. Smacznego 🙂