Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Kulki marcepanowe

Marcepan należy do słodyczy, które albo się kocha, albo nienawidzi 🙂

Ja należę do tej pierwszej grupy łasuchów i nie potrafię wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez marcepanowych przysmaków – czekoladek, figurek, pralinek…

Marcepan zawsze był obecny na święta, a kulki marcepanowe, które Wam dzisiaj proponuję, możecie z łatwością przygotować samemu.

Do przygotowania 15-20 kulek potrzebujemy:

150 g migdałów bez skórki

150 g cukru

1/2 cytryny

1/3 szklanki wody

80 g czekolady

Migdały mielimy na proszek. Cukier i wodę gotujemy do uzyskania syropu.

Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i migdały. Mieszamy i chwilkę smażymy.

Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie z tak przygotowanego marcepana formujemy kuleczki.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy  czekoladę, ściągamy z kuchenki i mieszamy, żeby wystygła (Kiedy czekolada jest dostatecznie chłodna? Przyłóż łyżkę z odrobiną czekolady do ust, jak poczujesz chłód, czekolada jest idealna).

Kuleczki marcepanowe można maczać w czekoladzie, albo oblać je czekoladą, jeśli dysponujemy siatką do oblewania czekoladą.

Czekamy, aż polewa zastygnie i gotowe 🙂

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *