Kulki marcepanowe
Marcepan należy do słodyczy, które albo się kocha, albo nienawidzi 🙂
Ja należę do tej pierwszej grupy łasuchów i nie potrafię wyobrazić sobie Bożego Narodzenia bez marcepanowych przysmaków – czekoladek, figurek, pralinek…
Marcepan zawsze był obecny na święta, a kulki marcepanowe, które Wam dzisiaj proponuję, możecie z łatwością przygotować samemu.
Uwaga: szklanka 200 ml
Do przygotowania 15-20 kulek potrzebujemy:
150 g migdałów bez skórki
150 g cukru
1/2 cytryny
1/3 szklanki wody
80 g czekolady
Migdały mielimy na proszek. Cukier i wodę gotujemy do uzyskania syropu.
Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i migdały. Mieszamy i chwilkę smażymy.
Masę pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie z tak przygotowanego marcepanu formujemy kuleczki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, ściągamy z kuchenki i mieszamy, żeby wystygła (Kiedy czekolada jest dostatecznie chłodna? Przyłóż łyżkę z odrobiną czekolady do ust, jak poczujesz chłód, czekolada jest idealna).
Kuleczki marcepanowe można maczać w czekoladzie, smarować, albo oblewać czekoladą, technika dowolna.
Czekamy, aż polewa zastygnie i kulki marcepanowe gotowe 🙂
Smacznego 🙂