Ciasteczka orzechowo-lniane
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  Fit na słodko,  W 30 minut,  Wielkanoc

Ciasteczka orzechowo-lniane

Ciasteczka orzechowo-lniane bez dodatku mąki są fantastyczne – przepysznie smakują, są łatwe i szybkie w wykonaniu. Idealne nie tylko na Wielkanoc, ale też do kawy, na drugie śniadanie lub jako przekąska. Polecam 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na 10 ciasteczek:

½ szklanki siemienia lnianego mielonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2/3 szklanki (70g) mielonych orzechów

1 jajko

2 łyżki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)

1 łyżeczka wanilii

50 g masła

1 czubata łyżka masła orzechowego (u mnie crunchy)

40 g ulubionej czekolady

2 pełne garście bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)

Przygotowanie:

Jajko ubijam z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Czekoladę kroję na kawałki.

Siemię lniane, proszek do pieczenia i mielone orzechy wsypuję do miski i mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki, czyli ubite z cukrem jajko, masło orzechowe, rozpuszczone masło, czekoladę i bakalie. Wszystko mieszam łyżką. Ciasto odstawiam na 5 minut.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni i rozgrzewam. W tym czasie wilgotną dłonią odrywam po kawałku ciasta, toczę kulkę i rozpłaszczam ją na grubość 5 mm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poprawiam kształt ciasteczka.

Tak przygotowane ciasteczka wstawiam do piekarnika na 12-15 minut, aż się zarumienią.

Ciasteczka orzechowo-lniane gotowe. Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here