Ciasteczka orzechowo-lniane
Ciasteczka orzechowo-lniane bez dodatku mąki są fantastyczne – przepysznie smakują, są łatwe i szybkie w wykonaniu. Idealne nie tylko na Wielkanoc, ale też do kawy, na drugie śniadanie lub jako przekąska. Polecam 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na 10 ciasteczek:
½ szklanki siemienia lnianego mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki (70g) mielonych orzechów
1 jajko
2 łyżki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)
1 łyżeczka wanilii
50 g masła
1 czubata łyżka masła orzechowego (u mnie crunchy)
40 g ulubionej czekolady
2 pełne garście bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)
Przygotowanie:
Jajko ubijam z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Czekoladę kroję na kawałki.
Siemię lniane, proszek do pieczenia i mielone orzechy wsypuję do miski i mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki, czyli ubite z cukrem jajko, masło orzechowe, rozpuszczone masło, czekoladę i bakalie. Wszystko mieszam łyżką. Ciasto odstawiam na 5 minut.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni i rozgrzewam. W tym czasie wilgotną dłonią odrywam po kawałku ciasta, toczę kulkę i rozpłaszczam ją na grubość 5 mm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poprawiam kształt ciasteczka.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiam do piekarnika na 12-15 minut, aż się zarumienią.
Ciasteczka orzechowo-lniane gotowe. Smacznego 🙂
Jeden komentarz
Karolina
Ciasteczka w wykonaniu Joasi. Pychotki 🙂