
Babka drożdżowa na krupczatce
Przepyszna babka drożdżowa na krupczatce to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Babka świetnie smakuje z ulubionym dżemem, czekoladą, z lukrem i idealnie pasuje na drugie śniadanie, czy do kawy 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
½ kg mąki krupczatki (3 1/3 szklanki)
5 dag drożdży świeżych
5 żółtek
1 jajko
100 g cukru (1/2 szklanki)
1 łyżka cukru waniliowego
150 ml mleka (3/4 szklanki)
125 g masła
1 szczypta soli
60 g bakalii (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i płatki migdałów)
Przygotowanie:
Odlewam 2 łyżki mleka do miseczki, a resztę mleka zagotowuję.
75 g mąki (1/2 szklanki) wsypuję do miski i zalewam wrzącym mlekiem. Szybko mieszam, żeby nie powstały grudki. Tak zaparzoną mąkę odstawiam do wystygnięcia.
Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia.
Odlane 2 łyżki mleka podgrzewam, wkruszam drożdże i dosypuję 1 łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem.
W tym czasie żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą i kremową masę.
Do miski wsypuję resztę mąki, dodaję szczyptę soli, wystudzoną mąkę zaparzoną mlekiem, wyrośnięte drożdże ubite jajka z cukrem i rozpuszczone masło i dobrze wyrabiam. Zajęło mi to około 15 minut w mikserze.
Pod koniec dodaję bakalie oprószone 1 łyżką mąki. Wyrabiam, aż bakalie wejdą w ciasto, a następnie odstawiam naczynie z ciastem do wyrośnięcia na 50-60 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągam je na blat, formuję wałek, który kroję na 3 części i zaplatam warkocz (zdjęcia pomocnicze na końcu).
Blaszkę do babki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką, a następnie wkładam zapleciony warkocz i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut, w ciepłym miejscu, pod przykryciem.
Gdy ciasto urośnie i wypełni blaszkę, wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 35-40 minut, do suchego patyczka.
Następnie otwieram piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 15 minut, żeby powoli stygła.
Wyciągam babkę z blaszki i odstawiam do wystygnięcia.
Na koniec przygotowuję dowolną polewę (u mnie lukier – 1 czubata łyżka cukru pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i babkę ozdabiam.
Babka drożdżowa na krupczatce gotowa. Smacznego 🙂
Zdjęcia pomocnicze:
Zobacz również

Super szybkie ciasteczka budyniowe (vege)
20 stycznia, 2020
Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi
26 lipca, 2019