Babka drożdżowa na krupczatce
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  Drożdżowe,  Wielkanoc

Babka drożdżowa na krupczatce

Przepyszna babka drożdżowa na krupczatce to doskonała propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Babka świetnie smakuje z ulubionym dżemem, czekoladą, z lukrem i idealnie pasuje na drugie śniadanie, czy do kawy 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

½ kg mąki krupczatki (3 1/3 szklanki)

5 dag drożdży świeżych

5 żółtek

1 jajko

100 g cukru (1/2 szklanki)

1 łyżka cukru waniliowego

150 ml mleka (3/4 szklanki)

125 g masła

1 szczypta soli

60 g bakalii (u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i płatki migdałów)   

Przygotowanie:

Odlewam 2 łyżki mleka do miseczki, a resztę mleka zagotowuję.

75 g mąki (1/2 szklanki) wsypuję do miski i zalewam wrzącym mlekiem. Szybko mieszam, żeby nie powstały grudki. Tak zaparzoną mąkę odstawiam do wystygnięcia.

Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do wystygnięcia.

Odlane 2 łyżki mleka podgrzewam, wkruszam drożdże i dosypuję 1 łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem.

W tym czasie żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijam na puszystą i kremową masę.

Do miski wsypuję resztę mąki, dodaję szczyptę soli, wystudzoną mąkę zaparzoną mlekiem, wyrośnięte drożdże ubite jajka z cukrem i rozpuszczone masło i dobrze wyrabiam. Zajęło mi to około 15 minut w mikserze.

Pod koniec dodaję bakalie oprószone 1 łyżką mąki. Wyrabiam, aż bakalie wejdą w ciasto, a następnie odstawiam naczynie z ciastem do wyrośnięcia na 50-60 minut w ciepłe miejsce, pod przykryciem.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągam je na blat, formuję wałek, który kroję na 3 części i zaplatam warkocz (zdjęcia pomocnicze na końcu).

Blaszkę do babki smaruję tłuszczem i obsypuję mąką, a następnie wkładam zapleciony warkocz i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 40 minut, w ciepłym miejscu, pod przykryciem.

Gdy ciasto urośnie i wypełni blaszkę, wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekę 35-40 minut, do suchego patyczka.

Następnie otwieram piekarnik i zostawiam babkę jeszcze na 15 minut, żeby powoli stygła.

Wyciągam babkę z blaszki i odstawiam do wystygnięcia.

Na koniec przygotowuję dowolną polewę (u mnie lukier – 1 czubata łyżka cukru pudru na 1 łyżkę ciepłej wody) i babkę ozdabiam.

Babka drożdżowa na krupczatce gotowa. Smacznego 🙂

Zdjęcia pomocnicze:

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here