Deserki Bounty
Jeśli lubisz kokosowe smaki, to deserki Bounty są dla Ciebie idealne. To kokos i czekolada zamknięte w słoiczku – idealne, łatwe, bez pieczenia i przepyszne 🙂
Z podanej porcji wychodzi 6 deserków około 120 ml.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasteczkowy spód:
100 g ciasteczek petite beurre
30 g masła
30 g czekolady
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam, ściągam z ognia i dodaję do niego czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję je do masła i czekolady. Całość mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tak przygotowany spód dzielę na 6 pojemniczków (słoiczków). Teraz zabieram się za masę kokosową.
Składniki na masę kokosową:
50 g białej czekolady
150 ml śmietanki 30%
50 g słodzonego mleka skondensowanego (3 łyżki)
120 g wiórków kokosowych ( 1 ½ szklanki)
Przygotowanie:
50 ml śmietanki podgrzewam, wkruszam czekoladę i mieszam, aż czekolada się rozpuści.
Resztę śmietanki (100 ml) ubijam i dodaję razem z mlekiem skondensowanym do czekolady. Mieszam. Na koniec dosypuję wiórki kokosowe i masę delikatnie mieszam.
Masę kokosową dzielę po równo do wszystkich pojemniczków. Pojemniczki wstawiam do lodówki i zabieram się za czekoladową polewę.
Składniki na czekoladową polewę:
60 g czekolady ciemnej (u mnie 64%)
80 ml śmietanki 30%
45 g wiórków kokosowych (1/2 szklanki)
20 g masła
Przygotowanie:
Masło roztapiam na patelni i dosypuję wiórki. Smażę, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Przekładam usmażone wiórki na talerz i odstawiam do wystygnięcia.
Śmietankę podgrzewam w rondelku, wkruszam czekoladę, czekam chwilę, a następnie mieszam, aż czekolada się rozpuści.
Płynną czekoladę dzielę do wszystkich pucharków. Czekoladę posypuję smażonymi wiórkami i dowolnie ozdabiam. U mnie to kawałki czekolady.
Deserki Bounty gotowe. Przed podaniem wyciągnij je około 15 minut wcześniej z lodówki. Smacznego 🙂