Chlebek bananowo-orzechowy
Przepyszny, długo zachowuje świeżość, doskonały dla małych i dużych – taki jest właśnie chlebek bananowo-orzechowy rodem z USA 😊 Jeśli jesteście miłośnikami bananów, to śmiało, spróbujcie 😊
Składniki:
2 łyżki oleju
400 g dojrzałych bananów (2-3 sztuki)
2/3 szklanki cukru
3 łyżki mleka
2 1/3 szklanki mąki
2 jajka (jeśli nie macie, można pominąć – piekłam w dwóch wersjach i obydwie były udane)
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szklanka mielonych orzechów
2 banany do ozdobienia ciasta
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Olej, rozgniecione lub zblendowane banany i cukier dokładnie ubijam. Do masy dodaję mleko, mąkę i po jednym jajku, cały czas ubijając.
Wyłączam mikser. Orzechy, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w misce i dodaję do ciasta, mieszam łopatką.
Tortownicę lub dno tortownicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Dwa dodatkowe banany obieram, kroję wzdłuż i układam jako dekorację. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 55-60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego 😊