Chlebek bananowo-orzechowy
Babki i babeczki,  Ciasta,  Podróże z wypiekami

Chlebek bananowo-orzechowy

Przepyszny, długo zachowuje świeżość, doskonały dla małych i dużych – taki jest właśnie chlebek bananowo-orzechowy rodem z USA 😊 Jeśli jesteście miłośnikami bananów, to śmiało, spróbujcie 😊

Składniki:

2 łyżki oleju

400 g dojrzałych bananów (2-3 sztuki)

2/3 szklanki cukru

3 łyżki mleka

2 1/3 szklanki mąki

2 jajka (jeśli nie macie, można pominąć – piekłam w dwóch wersjach i obydwie były udane)

½ łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 szklanka mielonych orzechów

2 banany do ozdobienia ciasta

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Olej, rozgniecione lub zblendowane banany i cukier dokładnie ubijam. Do masy dodaję mleko, mąkę i po jednym jajku, cały czas ubijając.

Wyłączam mikser. Orzechy, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszam w misce i dodaję do ciasta, mieszam łopatką.

Tortownicę lub dno tortownicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Dwa dodatkowe banany obieram, kroję wzdłuż i układam jako dekorację. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 55-60 minut, do suchego patyczka.

Smacznego 😊

Chlebek bananowo-orzechowy
Chlebek bananowo-orzechowy
Chlebek bananowo-orzechowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *