Ciasto bananowe z kokosem
Znowu przemówiły do mnie przepisy ze starych notatek i podsunęły przepis na ciasto bananowe z kokosem. Bardzo ciekawy pomysł, jeśli nie chcemy kolejnego chlebka bananowego 😊
Banany są w kawałkach, zatem wyraźnie wyczuwalne w cieście, a kokos jest interesującym uzupełnieniem smaku. Spróbujcie 😊
Składniki:
4 dojrzałe banany
1 cytryna
7 łyżek cukru
7 płaskich łyżek masła
5 łyżek mąki tortowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 jajka
4 garście wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła roztapiam. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia i polewam rozpuszczonym tłuszczem i posypuje 2 łyżkami cukru.
Resztę masła, resztę cukru i jajka ucieram na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce i dodaję do masy cały czas ucierając. Do ciasta dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
Banany obieram i kroję na 2 centymetrowe kawałki, które skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Banany układam równomiernie na dnie tortownicy i posypuję 3 garściami wiórków kokosowych.
Następnie na banany wykładam ciasto i rozsmarowuję na całej powierzchni. Ciasto piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż zrobi się złote.
Kiedy ciasto przestygnie, posypuję je 1 garścią wiórków kokosowych – ciasto jest gotowe do jedzenia 😊
Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Pyszne połączenie 🙂
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Przyznaję, że udany mariaż 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Lilka
Kochana,
niedawno spróbowałam cokolwiek upiec, ale doszłam do wniosku, że mam dwie lewe ręce :(. Doszłam do wniosku, że czas zacząć działać i właśnie odnalazłam ciekawy przepis. Muszę wypróbować!
Buziaki!
Karolina
🙂 Dziękuję pięknie 🙂 Grunt to dobre postanowienie i nastawienie. Trzymam kciuki i polecam też przepisy bez proszku do pieczenia – mniej może się nie udać 🙂 Buziaki 🙂