Torcik czekoladowo-orzechowy
Taki torcik czekoladowo-orzechowy wymyśliłam sobie jakiś czas temu i musiałam go zrealizować, żeby nie kołatał się już po głowie 😊
Dużo w nim pyszności i ciekawych smaków. Warto spróbować 😊
Składniki na warstwę czekoladową:
250 g ciemnej czekolady
250 ml śmietanki 30%
50 g masła
1,5 łyżeczki żelatyny
Śmietankę podgrzewam w rondelku, wkruszam czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Do czekolady dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści.
Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody i dodaję do masy czekoladowej. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Składniki na warstwę orzechową:
400 g masła
200 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
4 szklanki mielonych orzechów
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam. Odstawiam na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia.
Dodatkowo potrzebuję:
30-35 herbatników kakaowych
150 – 200 g biszkoptów
Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.
Na koniec przygotowuję polewę:
150 g ulubionej czekolady
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Śmietankę zagotowuję, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Ostawiam na chwilę, aż czekolada zmięknie i następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści. Polewę odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam ją na ciasto.
Torcik ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego 😊