Torcik czekoladowo-orzechowy
Bez pieczenia,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  Torty

Torcik czekoladowo-orzechowy

Taki torcik czekoladowo-orzechowy wymyśliłam sobie jakiś czas temu i musiałam go zrealizować, żeby nie kołatał się już po głowie 😊

Dużo w nim pyszności i ciekawych smaków. Warto spróbować 😊

Składniki na warstwę czekoladową:

250 g ciemnej czekolady

250 ml śmietanki 30%

50 g masła

1,5 łyżeczki żelatyny

Śmietankę podgrzewam w rondelku, wkruszam czekoladę i odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Do czekolady dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści.

Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody i dodaję do masy czekoladowej. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.

Składniki na warstwę orzechową:

400 g masła

200 ml mleka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 szklanki mleka w proszku

4 szklanki mielonych orzechów

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy umieszczam w garnku i rozpuszczam. Odstawiam na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie dodaję mleko w proszku i dokładnie mieszam, a później dodaję orzechy cały czas mieszając. Odstawiam do przestygnięcia.

Dodatkowo potrzebuję:

30-35 herbatników kakaowych

150 – 200 g biszkoptów

Na dnie blaszki (30×25 cm) układam połowę herbatników, a na herbatniki wylewam połowę masy orzechowej. Na masie orzechowej układam biszkopty i wylewam na nie masę czekoladową. Ciasto wstawiam do lodówki na około 1 godzinę, aż masa czekoladowa lekko stężeje. Resztę biszkoptów, która mi została, kruszę i posypuję masę czekoladową. Na to wykładam masę orzechową i przykrywam drugą połową herbatników. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.

Na koniec przygotowuję polewę:

150 g ulubionej czekolady

100 g śmietanki 30%

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

Śmietankę zagotowuję, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Ostawiam na chwilę, aż czekolada zmięknie i następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaję miękkie masło i mieszam, aż masło się rozpuści. Polewę odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam ją na ciasto.

Torcik ponownie wstawiam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego 😊

Torcik czekoladowo-orzechowy
Torcik czekoladowo-orzechowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *