ciasto drożdżowe z truskawkami na szarej serwetce
Ciasta,  Drożdżowe,  Vege

Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege)

Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej.

Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę 😊

Spróbujcie, bo warto 😊

Składniki:

½ kg mąki

150 ml mleka roślinnego

1 szczypta soli

5 łyżek musu jabłkowego

½ szklanki cukru

5 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

125 g KASI dla wegan

Dodatkowo:

200 g truskawek (mogą być mrożone)

½ szklanki mąki

1/3 szklanki cukru

50 g KASI dla wegan

½ cukru waniliowego

Mleko roślinne podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia. 125 g KASI rozpuszczam w rondelku. Mus jabłkowy mieszam dokładnie z cukrem i odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści.

Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI.

Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką.

Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).

Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *