Ciasto drożdżowe z truskawkami (vege)
Ciasto drożdżowe i truskawki – to przecież żadna nowość, powiecie. Tak, zgadza się, ale tym razem przedstawiam ciasto drożdżowe w wersji wegańskiej.
Wegański przyjaciel miał imieniny, zatem na stole musiało pojawić się też wegańskie ciacho. I takim sposobem powstało ciasto drożdżowe z truskawkami. Pyszne, naprawdę 😊
Spróbujcie, bo warto 😊
Składniki:
½ kg mąki
150 ml mleka roślinnego
1 szczypta soli
5 łyżek musu jabłkowego
½ szklanki cukru
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
125 g KASI dla wegan
Dodatkowo:
200 g truskawek (mogą być mrożone)
½ szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
50 g KASI dla wegan
½ cukru waniliowego
Mleko roślinne podgrzewam. Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka roślinnego. Odstawiam do wyrośnięcia. 125 g KASI rozpuszczam w rondelku. Mus jabłkowy mieszam dokładnie z cukrem i odstawiam, aż cukier lekko się rozpuści.
Do miski wsypuję mąkę i sól. Dodaję wyrośnięte drożdże, mus jabłkowy z cukrem i mleko. Całość mieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną KASIĘ i ciasto dokładnie wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę z ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru i 50 KASI.
Tortownicę o średnicy 20-24 cm smaruję KASIĄ, wykładam ciasto, na górze układam truskawki i posypuję kruszonką.
Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (do suchego patyczka).
Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😊
4 komentarze
Konesso
Uwielbiamy ciasta drożdżowe w połączeniu z owocami! Do kawy idealne!
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Też uważam, że to świetne połączenie 🙂 Polecam gorąco 🙂
Justyna
Pięknie wygląda 🙂 Też uwielbiam ciasta drożdżowe:)
Karolina
Ślicznie dziękuję 🙂 Rozumiem całkowicie tę miłość do ciast drożdżowych 🙂