Beziki
Małe, chrupiące beziki – słodkie, kuszące, na raz… Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy trochę cierpliwości i gotowe 😊
Składniki na około 75 sztuk:
3 białka
150 g cukru (trochę więcej niż ¾ szklanki)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cytryny
Uwaga: szklanka wielkości 200 ml
Najpierw ubijam białka. Pod koniec ubijania rozpoczynam dodawanie cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Cukier dodaję po 1 łyżce. Za każdym razem cukier musi się całkowicie rozpuścić w białkach. To długi proces i trzeba się uzbroić w cierpliwość (mi się trochę nudziło, więc liczyłam obroty miksera, ale w sumie nie polecam 😀 ).
Po dodaniu całego cukru dodaję mąkę ziemniaczaną, a następnie cytrynę. Jeszcze chwilę miksuję.
Białka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można to zrobić przy pomocy dwóch łyżek lub worka cukierniczego.
Bezy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 110 stopni. Temperaturę zmniejszam od razu do 90 stopni. Bezy suszę łącznie 120 minut (90 bez termoobiegu i 30 z termoobiegiem).
Wyłączam piekarnik i zostawiam beziki do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Bezy można podawać z dowolnym kremem, do kawy, herbaty, albo bezpośrednio do buzi 😊
Smacznego 😊
4 komentarze
Magdalena
idealne!
Karolina
Bardzo dziękuję 😀 😀 😀
Słodko Słodka
Beziki uwielbia mój mąż 🙂
Karolina
Słodziutkie cudeńka 🙂