Ciasto daktylowe
Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
6 jajek
1/3 szklanki cukru
2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
150 g daktyli
2 łyżki rumu
½ cytryny
Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką.
Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich rum, skórkę i sok z połowy cytryny.
Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek z orzechami i mieszam łopatką.
Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami.
Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😊
8 komentarzy
Majka
Ciasta z daktylami jeszcze nie robiłam. Musi być pyszne. 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Jest delikatne i smaczne. Polecam 🙂
Klara
Nie miałam okazji próbować podobnego ciasta. Jestem ciekawa jak smakuje
Karolina
🙂 Polecam, jest lekkie i delikatne 🙂
Stasia
Ciaso daktylowe jest pyszne,u nas w domu mama robiła podobne z suszonymi śliwkami
Karolina
Dziękuję 🙂 O tak, ze śliwkami musiało być super. Też nadają świetną słodycz w cieście 🙂 🙂 Pozdrawiam
Sylwia
Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Z chęcią spróbuję je upiec, myslę że będzie smakowało.
Karolina
Polecam 🙂 Takie trochę inne, bardzo smaczne 🙂