Ciasto daktylowe
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut

Ciasto daktylowe

Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania 😊

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

6 jajek

1/3 szklanki cukru

2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych

150 g daktyli

2 łyżki rumu

½ cytryny

Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką.

Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich rum, skórkę i sok z połowy cytryny.

Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek z orzechami i mieszam łopatką.

Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami.

Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego 😊  

Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *