Sernik kawowy
Bez pieczenia,  Ciasta,  Serniki,  W 30 minut

Sernik kawowy

Sernik kawowy z kawałkami czekolady to przepis na łatwe ciasto bez pieczenia. Dla miłośników sernika i kawy 😊

Składniki na spód:

35 szt. herbatników petite beurre

130 g masła

Masło roztapiam. Herbatniki rozdrabniam blenderem i dodaję do masła. Mieszam i wykładam ciasteczka do tortownicy o średnicy 20 cm. Rozprowadzam ciasteczka na dnie i bokach tortownicy tworząc ciasteczkowy spód i rant. Tortownicę wstawiam do lodówki.

Sernik możecie przygotować również na biszkoptach.

W tym czasie przygotowuję masę serową.

Składniki na masę serową:

125 ml mleka

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżeczki żelatyny

500 g twarogu (lub mascarpone – sernik będzie jeszcze delikatniejszy)

250 ml słodzonego mleka skondensowanego

400 ml śmietanki 30%

100 g ulubionej czekolady

W rondelku podgrzewam mleko, dodaję kawę rozpuszczalną i mieszam, aż kawa się rozpuści.

Żelatynę zalewam ¼ szklanki zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam.

Twaróg miksuję z mlekiem skondensowanym. Śmietankę ubijam. Czekoladę siekam na drobne kawałki.

Do twarogu z mlekiem skondensowanym dodaję mleko z kawą i żelatynę. Całość miksuję. Następnie dodaję bitą śmietanę i mieszam masę łopatką. Na koniec dodaję siekaną czekoladę i ponownie delikatnie mieszam.

Masę serową wykładam na ciasteczkowy spód i sernik wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Sernik kawowy gotowy. Idealnie smakuje z kleksem dżemu z czarnej porzeczki.

Smacznego 😊

Sernik kawowy

Sernik kawowy

Sernik kawowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *