Ciasto rumowe
Babki i babeczki,  Ciasta,  Podróże z wypiekami

Ciasto rumowe

Ciasto rumowe (Bolo de ron) zabierze nas w podróż na słoneczne plaże Karaibów, skąd właśnie pochodzi 😊 Propozycja idealna na pochmurne dni 😉 Pyszniutkie, łatwe ciasto z nutką rumu, żółte, jak karaibskie słońce.

Składniki:

175 g masła

¾ szklanki cukru

5 jajek

2 szklanki mąki pszennej tortowej

2/3 szklanki mąki kukurydzianej

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek rumu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Uwaga: szklanka 200 ml

Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia mieszam w misce. Obroty miksera zmniejszam do minimum i dodaję powoli mąki z proszkiem na zmianę z rumem, sokiem z cytryny, pomarańczy, a na koniec skórki z cytryny i pomarańczy.

Tortownicę o średnicy 20-22 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie półkuli). Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut do suchego patyczka, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.

Następnie wystawiam ciasto z piekarnika i po przestygnięciu wyciągam z formy.

Ciasto rumowe można polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego 😊  

Ciasto rumowe
Ciasto rumowe
Ciasto rumowe
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *