Ciasto rumowe
Ciasto rumowe (Bolo de ron) zabierze nas w podróż na słoneczne plaże Karaibów, skąd właśnie pochodzi 😊 Propozycja idealna na pochmurne dni 😉 Pyszniutkie, łatwe ciasto z nutką rumu, żółte, jak karaibskie słońce.
Składniki:
175 g masła
¾ szklanki cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek rumu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Uwaga: szklanka 200 ml
Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia mieszam w misce. Obroty miksera zmniejszam do minimum i dodaję powoli mąki z proszkiem na zmianę z rumem, sokiem z cytryny, pomarańczy, a na koniec skórki z cytryny i pomarańczy.
Tortownicę o średnicy 20-22 cm smaruję masłem i obsypuję kaszą manną lub wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie półkuli). Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 50 minut do suchego patyczka, wyłączam piekarnik i zostawiam jeszcze na 5 minut w zamkniętym piekarniku.
Następnie wystawiam ciasto z piekarnika i po przestygnięciu wyciągam z formy.
Ciasto rumowe można polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego 😊