Szarlotka idealna
Dlaczego szarlotka idealna? Bo ciasto w tej szarlotce jest idealnie kruche i delikatne. Ciasto smakuje złotą jesienią i pachnie jesiennym sadem. Spróbujcie koniecznie 😊
Uwaga:
Szklanka 200 ml
Tortownica 24 cm
Składniki na kruche ciasto:
300 g (2 ¼ szklanki) maki tortowej
200 g masła
60 g (1/2 szklanki) cukru pudru
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam szybko ciasto i dzielę je w proporcji 1/3 do 2/3. Większą część ciasta rozwałkowuję na papierze do pieczenia tworząc okrąg o średnicy 28 cm.
Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 24 cm (!) tworząc niewielki rant z ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do lodówki.
W tym czasie włączam piekarnik i rozgrzewam go do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiam ciasto wyciągnięte bezpośrednio z lodówki i piekę 20 minut.
W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki.
Składniki na jabłkowe nadzienie:
1300 g jabłek (ulubionych)
1 łyżka miodu
1 łyżka wanilii
3 łyżki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obieram i trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do jabłek dodaję miód, wanilię i cynamon i wszystko mieszam. Tak przygotowane jabłka polewam cytryną i odstawiam.
Następnie przygotowuję kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
1/3 porcji ciasta
1 łyżka brązowego cukru (może być też zwykły)
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru waniliowego
1 garść siekanych orzechów (ulubionych)
Dodatkowo:
2 łyżki kaszy manny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz kaszy manny) umieszczam w misce i delikatnie zagniatam palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Kiedy ciasto się podpiecze, wyciągam tortownicę z piekarnika. Ciasto posypuję kaszą manną, na ciasto wykładam jabłka (jeśli jabłka puściły sok, to sok odlewam), a jabłka posypuję kruszonką. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut.
Kiedy szarlotka wystygnie, można posypać ją cukrem pudrem lub serwować z lodami waniliowymi.
Szarlotka idealna gotowa. Smacznego 🙂