Babka rumowa z ziemniakami
Babki i babeczki,  Ciasta,  Podróże z wypiekami

Babka rumowa z ziemniakami

To kolejna propozycja z cyklu „podróże z wypiekami”. Babka rumowa z ziemniakami (rodem z Niemiec) jest łatwa, bardzo smaczna, wilgotna i doskonale sprawdzi się, kiedy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki 😊

 Składniki:

250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 średniej wielkości sztuki)

1 garść rodzynek

2 łyżki rumu

1 garść skórki pomarańczowej

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 szczypta soli

Skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)

1 ¼ szklanki mielonych orzechów

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml

Ziemniaki przepuszczam przez praskę i odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to już dzień wcześniej).

Rodzynki przepłukuję pod gorącą wodą, odsączam, przekładam do miski i polewam rumem. Rodzynki odstawiam, aż napęcznieją.

Skórkę pomarańczową drobno siekam.

Jajka, cukier, sól i otartą skórkę z cytryny ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. Następnie dodaję orzechy i ziemniaki i składniki krótko miksuję.

Następnie dodaję do masy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszam łopatką.

Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu ciasto odstawiam na około 10 minut do przestygnięcia i następnie wyciągam z formy.

Przygotowuję polewę.

Składniki:

2 łyżki gorącej wody

2 łyżki rumu

6 łyżek cukru pudru

Mieszam składniki na polewę (jeśli lukier jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia.

Górę ciasta przyozdobiłam pomarańczą pokrojoną w paseczki.

Smacznego 😊

Babka rumowa z ziemniakami
Babka rumowa z ziemniakami
Babka rumowa z ziemniakami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *