Babka rumowa z ziemniakami
To kolejna propozycja z cyklu „podróże z wypiekami”. Babka rumowa z ziemniakami (rodem z Niemiec) jest łatwa, bardzo smaczna, wilgotna i doskonale sprawdzi się, kiedy w lodówce zalegają ugotowane ziemniaki 😊
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 średniej wielkości sztuki)
1 garść rodzynek
2 łyżki rumu
1 garść skórki pomarańczowej
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szczypta soli
Skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1 ¼ szklanki mielonych orzechów
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Ziemniaki przepuszczam przez praskę i odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej zrobić to już dzień wcześniej).
Rodzynki przepłukuję pod gorącą wodą, odsączam, przekładam do miski i polewam rumem. Rodzynki odstawiam, aż napęcznieją.
Skórkę pomarańczową drobno siekam.
Jajka, cukier, sól i otartą skórkę z cytryny ubijam. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i dodaję do masy jajecznej, miksuję. Następnie dodaję orzechy i ziemniaki i składniki krótko miksuję.
Następnie dodaję do masy rodzynki i skórkę pomarańczową i mieszam łopatką.
Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto odstawiam na około 10 minut do przestygnięcia i następnie wyciągam z formy.
Przygotowuję polewę.
Składniki:
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki rumu
6 łyżek cukru pudru
Mieszam składniki na polewę (jeśli lukier jest za gęsty dodaję odrobinę wody, jeśli na rzadki – trochę cukru pudru) i wylewam na jeszcze ciepłe ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia.
Górę ciasta przyozdobiłam pomarańczą pokrojoną w paseczki.
Smacznego 😊
4 komentarze
Gosia
Babka ziemniaczana to dla mnie nowość. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje 😉
Karolina
🙂 Polecam. Smakuje świetnie. Na blogu jest jeszcze jeden przepis na babkę z ziemniakami i czekoladą – też rewelacyjny 🙂 Pozdrawiam 🙂
Słodko Słodka
Taka babeczka musi smakować 🙂 Pyszna
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Jest bardzo fajna. Lekko rumowa, lekko orzechowa… Super 🙂