Łaciata marchewka
Ciasta,  W 30 minut

Łaciata marchewka

Trudno przejść obojętnie obok ciasta marchewkowego, a już zwłaszcza obok łaciatej marchewki 😊 To ciacho kryje w sobie wiele pysznych składników – myślę, że to świetne połączenie, którego trzeba spróbować. No i dodatkowa zaleta jest taka, że łaciatą marchewkę przygotujesz w 30 minut 😊

Składniki:

2 szklanki tartej marchewki (3 spore marchewki)

4 jajka

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 ¾ szklanki mąki

1 płaska łyżka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

2 łyżki kakao

Bakalie

½ czekolady

Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę, cały czas mieszając.

Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.

2/3 ciasta wykładam do blaszki (30×25 cm) wyłożonej papierem i posypuję bakaliami, a do 1/3 ciasta dodaję kakao i dokładnie mieszam. Kakaowe ciasto wykładam kleksami na białe ciasto, a następnie rozprowadzam patyczkiem tworząc „mazaje”.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.

Kiedy ciasto wystygnie, polewam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego 😊  

Łaciata marchewka
Łaciata marchewka
Łaciata marchewka
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *