Tort czekoladowy z owocami
Czekoladowy biszkopt i czekoladowy mus, do tego świeże owoce. Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na lato, kiedy z łatwością możemy dostać mnóstwo świeżych owoców.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm):
6 jajek dużych
½ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki kakao
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka.
(Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił).
Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty.
Przygotowuję poncz do nasączenia:
1 szklanka wody
4 łyżki soku z cytryny
Składniki na mus czekoladowy:
300 g czekolady (użyłam mlecznej i ciemnej po połowie)
500 ml śmietanki 30%
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam.
Dodatkowo:
200 g borówek
200 g malin
Teraz mogę złożyć tort.
Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam połowę musu czekoladowego i układam borówki lekko je wciskając w mus. Na mus kładę drugi blat biszkoptu, który nasączam. Następnie wykładam drugą połowę musu czekoladowego i maliny, które również delikatnie wciskam w mus. Całość przykrywam trzecim blatem biszkoptowym. Ostatni blat również nasączam.
Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.
Tynk i ozdoby wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Po przepis odsyłam Was do Akademii Tortu, skąd czerpałam inspirację 😊
Kwiatki wykonałam małą tylką gwiazdką otwartą. Motylki są z papieru cukrowego. Napis wykonany na masie czekoladowej.
Tort czekoladowy z owocami gotowy. Smacznego 😊