bułeczki z powidłami i orzechami w formie ślimaków
Ciasta,  Ciastka,  Drożdżowe

Ślimaki z powidłami i orzechami

Myślę, że taka mała słodka bułeczka potrafi doskonale umilić czas z kawą lub herbatą.

Złożyłam przepis na wianuszek, który znajdziecie na blogu, z własnymi „dzisiaj zjadłabym” i powstały ślimaki 😊

Spróbujcie sami😊

Składniki na około 16 ślimaków:

2 ¼ szklanki mąki

1 jajko

½ szklanki mleka

4 dag drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki cukru

6 dag masła

1 szczypta soli

½ słoika powideł

5 dag mielonych orzechów (najlepiej prażonych)

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.

Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony.

Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.

Układam ślimaki na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.

Muszą się zarumienić.

Gdy przestygną polewam je lukrem

Składniki na lukier:

3 łyżki cukru pudru

1,5-2 łyżek wody

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *