Ślimaki z powidłami i orzechami
Myślę, że taka mała słodka bułeczka potrafi doskonale umilić czas z kawą lub herbatą.
Złożyłam przepis na wianuszek, który znajdziecie na blogu, z własnymi „dzisiaj zjadłabym” i powstały ślimaki 😊
Spróbujcie sami😊
Składniki na około 16 ślimaków:
2 ¼ szklanki mąki
1 jajko
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 szczypta soli
½ słoika powideł
5 dag mielonych orzechów (najlepiej prażonych)
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Na ciasto wykładam powidła i orzechy i zwijam ciasto od dłuższej strony.
Następnie rolkę kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Układam ślimaki na blaszce i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.
Muszą się zarumienić.
Gdy przestygną polewam je lukrem
Składniki na lukier:
3 łyżki cukru pudru
1,5-2 łyżek wody
Smacznego 😊