Tort budyniowy z owocami
Ciasta,  Torty

Tort budyniowy z owocami

Ten tort, tort budyniowy z owocami, powstał mimo braku dostępu do miksera. Myślałam, że to niemożliwe, ale jednak 😉 Miałam do dyspozycji jedynie blender z końcówką rozdrabniającą! Ale w potrzebie wszystko może się udać 😊

Tort wyszedł naprawdę pyszny. Jest całkowicie bez czekolady, ponieważ takie było życzenie, ale możecie oblać wierzch czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki 30%.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego

Skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 ½ szklanki jogurtu naturalnego

3 jajka

1 szklanka oleju

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki suche mieszam w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie mokre dodaję do suchych i mieszam do połączenia się składników.

Ciasto wykładam do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut do suchego patyczka.

Gotowe ciasto odstawiam do wystygnięcia.

Składniki na krem:

2 budynie waniliowe

850 ml mleka

1 pomarańcza

220 g miękkiego masła

Dodatkowo:

ulubione owoce

szklanka wody z sokiem z cytryny

Skórkę ocieram z pomarańczy i odstawiam. Wyciskam sok z pomarańczy, dolewam do mleka i gotuję budyń dodając 3 łyżki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie kremy, dodajcie trochę więcej cukru, mój krem wyszedł bardzo mało słodki). Gotowy budyń odstawiam do wystygnięcia.

Do wystygniętego budyniu dodaję miękkie masło i całość miksuję na jednolitą masę (zrobiłam to blenderem z końcówką rozdrabniającą).

Ciasto kroję na 3 blaty i składam tort. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z cytryną, kładę 4 łyżki kremu i dowolne owoce (u mnie to borówki). Następnie drugi blat, który nasączam, przykrywam kremem i owocami. Na górze układam trzeci blat i cały tort pokrywam kremem (zostawiam 3-4 łyżki kremu na drugą warstwę).

Ciasto wstawiam do lodówki na 1 godzinę, następnie wyciągam, kładę drugą warstwę kremu, wyrównuję i ponownie wkładam tort do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.

Dekorację wykonałam z owoców. Żeby owoce się lepiej trzymały, posmarowałam górę dżemem z czarnej porzeczki.

Dżem z czarnej porzeczki możecie też dodać do środka pod krem w każdej warstwie, a cały tort oblać czekoladą.

I tort budyniowy z owocami gotowy. Smacznego 😊  

Tort budyniowy z owocami
Tort budyniowy z owocami
Tort budyniowy z owocami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *