Tort budyniowy z owocami
Ten tort, tort budyniowy z owocami, powstał mimo braku dostępu do miksera. Myślałam, że to niemożliwe, ale jednak 😉 Miałam do dyspozycji jedynie blender z końcówką rozdrabniającą! Ale w potrzebie wszystko może się udać 😊
Tort wyszedł naprawdę pyszny. Jest całkowicie bez czekolady, ponieważ takie było życzenie, ale możecie oblać wierzch czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki 30%.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
3 jajka
1 szklanka oleju
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki suche mieszam w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie mokre dodaję do suchych i mieszam do połączenia się składników.
Ciasto wykładam do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe
850 ml mleka
1 pomarańcza
220 g miękkiego masła
Dodatkowo:
ulubione owoce
szklanka wody z sokiem z cytryny
Skórkę ocieram z pomarańczy i odstawiam. Wyciskam sok z pomarańczy, dolewam do mleka i gotuję budyń dodając 3 łyżki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie kremy, dodajcie trochę więcej cukru, mój krem wyszedł bardzo mało słodki). Gotowy budyń odstawiam do wystygnięcia.
Do wystygniętego budyniu dodaję miękkie masło i całość miksuję na jednolitą masę (zrobiłam to blenderem z końcówką rozdrabniającą).
Ciasto kroję na 3 blaty i składam tort. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z cytryną, kładę 4 łyżki kremu i dowolne owoce (u mnie to borówki). Następnie drugi blat, który nasączam, przykrywam kremem i owocami. Na górze układam trzeci blat i cały tort pokrywam kremem (zostawiam 3-4 łyżki kremu na drugą warstwę).
Ciasto wstawiam do lodówki na 1 godzinę, następnie wyciągam, kładę drugą warstwę kremu, wyrównuję i ponownie wkładam tort do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
Dekorację wykonałam z owoców. Żeby owoce się lepiej trzymały, posmarowałam górę dżemem z czarnej porzeczki.
Dżem z czarnej porzeczki możecie też dodać do środka pod krem w każdej warstwie, a cały tort oblać czekoladą.
I tort budyniowy z owocami gotowy. Smacznego 😊
4 komentarze
Natalia
Piękny ten owocowy wierzch 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 A Do tego prosty w wykonaniu. Owoce są naprawdę wdzięcznym tematem 🙂
Ewelina
Witam, a jaka średnica blachy? Ciasto ma konsystencję babkową czy jak to mniej więcej wygląda?
Karolina
Ciasto jest bardziej babkowe niż biszkoptowe, ale nie tak zbite, jak babka. Jest na oleju i jogurcie, więc jest delikatniejsze 🙂 Blaszka 18 cm 🙂 Już uzupełniam, dziękuję 🙂