Piernik na ziemniakach z czekoladą
A może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania.
Składniki:
200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości)
50 g czekolady
125 g masła
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki przyprawy korzennej
2 jajka
½ szklanki mielonych orzechów
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
100 g czekolady
30 g śmietanki 30%
Ziemniaki obieram i trę na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskam wodę i ziemniaki odstawiam. Trę czekoladę i również odstawiam.
Maso, cukier, cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą.
Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka.
Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczam czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam ciasto czekoladą i dowolnie przystrajam. Piernik na ziemniakach z czekoladą jest już gotowy.
Smacznego 😊