Piernik na ziemniakach z czekoladą
Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta

Piernik na ziemniakach z czekoladą

A może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania.

Składniki:

200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości)

50 g czekolady

125 g masła

½ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki przyprawy korzennej

2 jajka

½ szklanki mielonych orzechów

1 ¼ szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mleka

Dodatkowo:

100 g czekolady

30 g śmietanki 30%

Ziemniaki obieram i trę na tarce o najmniejszych oczkach. Odciskam wodę i ziemniaki odstawiam. Trę czekoladę i również odstawiam.

Maso, cukier, cukier waniliowy i sól ucieram na białą masę, dodaję pozostałe przyprawy i po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia i dodaję na zmianę z mlekiem do masy. Na koniec dodaję ziemniaki i startą czekoladę i mieszam, aż składniki się połączą.

Keksówkę (długość 24 cm. Ja użyłam dłuższej i ciasto jest niższe) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka.

Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczam czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam ciasto czekoladą i dowolnie przystrajam. Piernik na ziemniakach z czekoladą jest już gotowy.

Smacznego 😊  

Piernik na ziemniakach z czekoladą
Piernik na ziemniakach z czekoladą
Piernik na ziemniakach z czekoladą
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *