Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym
Kruche babeczki można spotkać w różnych wydaniach, a ja proponuję Wam kruche babeczki z nadzieniem orzechowym. Babeczki są naprawdę delikatne, a nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie 🙂
Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części (metalowe foremki możecie kupić właściwie wszędzie 😉 ) .
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki oleju
Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
50 g czekolady ciemnej
2 szklanki prażonych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka miodu
1 jajko
160 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 łyżek mąki
1 łyżka mleka
Uprażone orzechy mielę. Czekoladę rozdrabniam. Następnie masło podgrzewam razem ze śmietaną, miodem i cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem.
Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie do babeczek nakładam krem i wstawiam je ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 180 stopni. Piekę jeszcze 20 minut.
Babeczki pozostawiam do wystygnięcia.
Babeczki można przyozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, bitą śmietaną lub ulubionym sosem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Cel Bolechowo
Pysznie wygladają i pysznie smakują 🙂
Karolina
Dziękuję ślicznie i zgadzam się całkowicie. Polecam gorąco 🙂
OSKP Kaczmarek
Miód i ciemna czekolada… Szybko znikają z talerza:)
Karolina
Tak, to prawda 🙂 Babeczki z serii „szybkoznikających” 🙂