Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym
Babki i babeczki,  Ciasta,  Karnawał

Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym

Kruche babeczki można spotkać w różnych wydaniach, a ja proponuję Wam kruche babeczki z nadzieniem orzechowym. Babeczki są naprawdę delikatne, a nadzienie pyszne. Spróbujcie koniecznie 😊

Z przepisu wyjdzie 28-30 babeczek o średnicy 5 cm w górnej części (metalowe foremki możecie kupić właściwie wszędzie 😉 ) .

Składniki na ciasto:

200 g masła

4 łyżki cukru pudru

2 żółtka

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 ½ szklanki mąki

2 łyżeczki oleju

Cukier puder miksuję z żółtkami, a następnie dodaję do mąki, miękkiego masła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Składniki na nadzienie:

50 g czekolady ciemnej

2 szklanki prażonych orzechów laskowych

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

1 łyżka miodu

1 jajko

160 g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

5 łyżek mąki

1 łyżka mleka

Uprażone orzechy mielę. Czekoladę rozdrabniam. Następnie masło podgrzewam razem ze śmietaną, miodem i cukrem w garnuszku. Mieszam do połączenia się składników. Dodaję czekoladę, mąkę i jajko. Całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki smaruję olejem i wyklejam je ciastem.

Foremki z ciastem wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie do babeczek nakładam krem i wstawiam je ponownie do piekarnika, temperaturę zmniejszam do 180 stopni. Piekę jeszcze 20 minut.

Babeczki pozostawiam do wystygnięcia.

Babeczki można przyozdobić czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, bitą śmietaną lub ulubionym sosem.

Smacznego 😊

Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym
Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym
Kruche babeczki z nadzieniem orzechowym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *