Deserki z kremem chałwowym
Pyszne deserki z kremem chałwowym to połączenie ciasta brownie, kremu z dodatkiem chałwy i malinowej galaretki. Przyznam, że takie zestaw smakuje wybornie 🙂
Z podanych składników przygotujecie około 8-10 deserków w zależności od wybranej wielkości słoiczka.
Składniki na spód brownie:
50 g ciemnej czekolady
50 g mlecznej czekolady
75 g masła
2 jajek
2 łyżek cukru
2 łyżki mąki
2 garście płatków migdałów (opcjonalnie)
1 opakowanie galaretki malinowej
Przygotowanie:
Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę (i ewentualnie płatki migdałów – ja nie dodałam, ale fajnie nadadzą lekką chrupkość ciastu 🙂 ) i delikatnie mieszam ciasto łopatką.
Ciasto wylewam do blaszki (12,5 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczam w 450 ml wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam galaretkę do lodówki, żeby zastygła (galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej)
Składniki na krem chałwowy:
200 ml śmietanki 30%
200 g mascarpone
200 g chałwy (u mnie kakaowa, dlatego mój krem nie jest biały)
Przygotowanie:
Śmietankę ubijam, następnie dodaję mascarpone i 100 g chałwy, całość miksuję. Do kremu wkruszam pozostałą chałwę i delikatnie mieszam łopatką.
Teraz mogę złożyć deserki.
Galaretkę kroję w kostkę.
Na dno kruszę ciasto, nakładam 2 łyżki kremu chałwowego i ponownie trochę kruszonego ciasta.
Następnie wykładam galaretkę i jeszcze łyżkę kremu chałwowego.
Górę ozdabiam dowolnie.
Oczywiście kolejność wykładania i grubości warstw jest dowolna. Zróbcie tak, jak lubicie najbardziej.
Deserki z kremem chałwowym gotowe. Smacznego 🙂