Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku
Kiedy zbliża się Wielkanoc przyda się przepis na taki oto mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku – zrozumie to każdy, kto nie wyobraża sobie Wielkanocy bez mazurka 🙂
Zatem do dzieła.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto (blaszka 35×45):
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek)
1 szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
200 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem.
Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie wyciąć różne kształty, posłużą do dekoracji.
Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się zarumieni. Ewentualnie powycinane kształty układam na osobnej blaszce i piekę razem z ciastem.
Kruche ciasto odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na nadzienie:
3 szklanki mleka w proszku
1 ½ szklanki cukru
250 g miękkiego masła
150 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego
150 g ulubionej czekolady (u mnie taka 64%)
Przygotowanie:
Mleko przegotowuję i dodaję cukier. Mieszam, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Do miski wsypuję mleko w proszku, cukier waniliowy i dodaję mleko z cukrem. Miksuję na gładką masę.
Następnie dodaję miękkie masło i startą czekoladę i dokładnie miksuję. Masę od razu wylewam na upieczone ciasto, wyrównuję i odstawiam do przestygnięcia.
Na koniec dekoruję mazurka bakaliami i ewentualnie upieczonymi kawałkami ciasta kruchego, które nam zostało.
Możesz też przełamać słodycz i posmarować górę dżemem z czarnej porzeczki. Ja tak zrobiłam.
W tym celu odstawiłam mazurka do całkowitego wystygnięcia, wstawiłam go następnie na kilka godzin do lodówki, żeby masa całkowicie stężała. Następnie smaruję górę dżemem i dopiero wtedy ozdabiam bakaliami. Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Anna
Bardzo mi się podoba ten przepis. myślę, że zrobię na święta ????????
Karolina
Super 🙂 Bardzo polecam. Mazurek jest świetny 🙂