Ryżowa szarlotka z bezą
Ciasta

Ryżowa szarlotka z bezą

Jeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami, to ryżowa szarlotka z bezą jest propozycją wprost idealną dla Ciebie 😊 Kruche ciasto, pyszne jabłka, orzechy, ryż i beza. Pełnia smaku.

Taka wariacja na temat smaków z dzieciństwa 😊

Na początek ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie lub mleku (200-300 g, czyli 2-3 torebki, w zależności od tego, czy bardziej wolisz ryż z jabłkami, czy jabłka z ryżem 😊 )  Ryż odstaw do wystygnięcia.

Szklanka o pojemności 200 ml

Składniki na ciasto kruche:

450 g mąki (3,5 szklanki)

1 łyżka cukry pudru

1 szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)

200 g masła

Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Następnie wykładam blaszkę 20×30 cm papierem do pieczenia i wysypuję ciasto na blaszkę. Dociskam i tworzę rant na wysokość około 4 cm. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

W tym czasie przygotowuję nadzienie.

Masa ryżowa:

2-3 torebki ugotowanego ryżu

1 budyń waniliowy

3-4 łyżeczki cukru

250 ml mleka

Ugotowany ryż wkładam do garnka. Budyń i cukier rozprowadzam w mleku i wlewam do ryżu. Całość podgrzewam, aż zgęstnieje. Mieszam, żeby ryż nie przywarł do garnka. Zestawiam z ognia i odstawiam.

Masa jabłkowa:

1,3 kg (8 średnich) jabłek

2 garście siekanych orzechów

1 garść siekanych migdałów

3 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka)

Dodatkowo:

50 g masła

4 białka

3/4 szklanki cukru

Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam.

Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut.

5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, aż piana będzie biała i sztywna.

Ciasto wyciągam z piekarnika i układam na nim bezę (zrobiłam to szprycą, ale możecie po prostu wyłożyć białka na ciasto). Ponownie wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i zapiekam 30 minut, aż piana się zarumieni.

Wyciągam ciasto i odstawiam do ostygnięcia.

Smacznego 😊

Ryżowa szarlotka z bezą
Ryżowa szarlotka z bezą
Ryżowa szarlotka z bezą
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here