Ryżowa szarlotka z bezą
Jeśli lubisz ryż zapiekany z jabłkami, to ryżowa szarlotka z bezą jest propozycją wprost idealną dla Ciebie 😊 Kruche ciasto, pyszne jabłka, orzechy, ryż i beza. Pełnia smaku.
Taka wariacja na temat smaków z dzieciństwa 😊
Na początek ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie lub mleku (200-300 g, czyli 2-3 torebki, w zależności od tego, czy bardziej wolisz ryż z jabłkami, czy jabłka z ryżem 😊 ) Ryż odstaw do wystygnięcia.
Szklanka o pojemności 200 ml
Składniki na ciasto kruche:
450 g mąki (3,5 szklanki)
1 łyżka cukry pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
200 g masła
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Następnie wykładam blaszkę 20×30 cm papierem do pieczenia i wysypuję ciasto na blaszkę. Dociskam i tworzę rant na wysokość około 4 cm. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Masa ryżowa:
2-3 torebki ugotowanego ryżu
1 budyń waniliowy
3-4 łyżeczki cukru
250 ml mleka
Ugotowany ryż wkładam do garnka. Budyń i cukier rozprowadzam w mleku i wlewam do ryżu. Całość podgrzewam, aż zgęstnieje. Mieszam, żeby ryż nie przywarł do garnka. Zestawiam z ognia i odstawiam.
Masa jabłkowa:
1,3 kg (8 średnich) jabłek
2 garście siekanych orzechów
1 garść siekanych migdałów
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka)
Dodatkowo:
50 g masła
4 białka
3/4 szklanki cukru
Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam.
Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut.
5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, aż piana będzie biała i sztywna.
Ciasto wyciągam z piekarnika i układam na nim bezę (zrobiłam to szprycą, ale możecie po prostu wyłożyć białka na ciasto). Ponownie wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i zapiekam 30 minut, aż piana się zarumieni.
Wyciągam ciasto i odstawiam do ostygnięcia.
Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Szarlotka wygląda rewelacyjnie,aż ślinka cieknie 😍
Karolina
Baaardzo dziękuję 🙂 Takie jesienne nastroje mnie dopadły 🙂
Marta
Z bezą najlepsza 🙂
Karolina
Dziękuję 🙂 Nie da się zaprzeczyć, że beza pasuje tu doskonale :):):) Pozdrawiam 🙂