Domowe bajaderki
Bajaderki to zdecydowanie smak dzieciństwa 😊 Piękna, kształtka kuleczka, która stała za szybą w cukierni i wołała wręcz o skonsumowanie. Lubię bajaderki, ale bajaderka bajaderce nierówna, no i mówi się, że to przegląd tygodnia w cukierni, dlatego wyrosła potrzeba zrobienia domowej bajaderki. Do zrobienia domowej bajaderki można wykorzystać wszystko w kuchni, co wymaga zużycia, albo zostało z innych wypieków 😊 U mnie będzie to ciasto marchewkowe, które okroiłam pod krem gruszkowy. Możecie wykorzystać niesfornego zakalca, który pojawił się niespodziewanie w Waszej kuchni, biszkopty, ciastka… itd.
Składniki na 10 kulek/ 5 cm:
3 szklanki pokruszonego ciasta, ciastek, biszkoptów
20 sztuk suszonych śliwek
3 garście płatków migdałów
3 garście siekanych orzechów
2 łyżki powideł
2 łyżki soku pomarańczowego
100 ml śmietanki 30%
150 g ulubionej czekolady
3 łyżki rumu (jeśli ma być wersja dla dorosłych 😉 moje są bez rumu 🙂 )
Dodatkowo:
100 g ulubionej czekolady
Śmietankę zagotowuję i wkruszam do mniej czekoladę. Odstawiam na chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę odstawiam do wystygnięcia.
Śliwki kroję w małą kostkę, dodaję pokruszone ciasto, migdały, orzechy, sok pomarańczowy i powidła. Mieszam, a następnie dodaję wystudzoną czekoladę. Całość mieszam do uzyskania gęstej masy.
Z masy „toczę” kule i wstawiam do lodówki.
W tym czasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia.
Schłodzone bajaderki polewam czekoladą i czekam, aż czekolada zastygnie. Domowe bajaderki są gotowe.
Smacznego 😊
10 komentarzy
mobilna pralnia
Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo podobają mi się Twoje przepisy. Z chęcią bym zjadł wszystkie te słodkości.
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam gorąco 🙂
Thomas
Wspaniałe wypieki, wyglądają bardzo apetycznie. Nigdy nie jadłem bajaderek chętnie ich jednak spróbuję. Dziękuję za pomysł. 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Bajaderki polecam. W domowym wydaniu są przepyszne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zofia
No to uratuje swoje nieudane wypieki.
Karolina
Czasami trzeba się ratować, a to doskonały sposób 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Monika
Wszystko super, ale do bajaderek musi być RUM! Bez rumu to nie bajaderka 😉
Karolina
Zgadzam się 🙂 To taka wersja dla nieletnich 😉 Ale zaraz dopiszę, że rum można dodać, jak się ma już dowód 😉 Pozdrawiam 🙂
Agnieszka
Jak ja uwielbiałam bajaderki w dzieciństwie! Niestety te obecnie dostępne w mojej najbliższej cukierni nie są zbyt dobre, wypróbuję przepis 🙂
Karolina
Polecam, są mocno czekoladowe, można dodać odrobinę likieru, jak się lubi 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂