Muffinki kakaowe z borówkami (vege)
Tylko spójrzcie, jak super się prezentują i jakie są pulchniutkie! Muffinki kakaowe z borówkami w wersji vege podbiją nie tylko wegańskie serducha. Są naprawdę smaczne i pachnące. A do tego łatwe i szybkie. I to jest chyba najlepsza rekomendacja 😊
Składniki na 12 babeczek:
2 ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml mleka roślinnego
4 łyżki musu jabłkowego
¾ szklanki oleju
200 g borówek
Składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników.
Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (do suchego patyczka, jeśli to koniecznie wydłużcie czas pieczenia o 5 minut).
I to już wszystko 😊 Muffinki są gotowe po wystygnięciu.
Smacznego 😊
5 komentarzy
Honorcia
Cos zamiast musu jablkowego?
Karolina
może być zgnieciony banan, inny mus owocowy, tarta marchewka, coś mokrego 🙂
Karolina
Kupuję takie dla dzieci w saszetkach, świetnie się sprawdzają 🙂
Kamila
Można zrobić bez cukru czy nie wyjedzie?
Karolina
Można zrobić z ksylitolem 🙂